Blagoslavljanje konj v Ihanu

V nekaterih krajih na našem območju je v zadnjih letih znova oživel običaj blagoslavljanja konj na Štefanovo, 26. decembra. Ta običaj so pred sedemnajstimi leti ponovno obudili tudi v Ihanu, ko vsako leto na ta dan poteka blagoslavljanje konj, ki si ga ogleda tudi veliko število ljudi.

Kljub dežju je na današnji blagoslov prišlo lepo število konjenikov, ki so svoje konje pripeljali pred ihansko cerkvijo. Blagoslov konj je po maši opravil domači župnik Dr. Andrej Marko Poznič. Lastnikom konj pa so razdelili tudi blagoslovljeno sol, ki jo bodo primešali s soljo in porabili za soljenje hrane. Blagoslovljeno sol bodo primešali tudi k hrani za živino.

Kot nam je povedal Anton Godec iz Brda pri Ihanu, ki je bil pred sedemnajstimi leti pobudnik ponovne obuditve tega običaja, se ponavadi na ta dan zbere okrog 50 konjenikov s svojimi konji iz bližnje okolice. Letos jih je bilo zaradi dežja malo manj. Na blagoslov pa vedno pridejo organizirano v koloni.

Anton Godec iz Brda pri Ihanu je bil med pobudniki ponovne obuditve starega običaja.

Štefanovo ima svoj simbolni pomen zdravja pri živalih, lepega ravnanja z njimi itd. Sveti Štefan je zavetnik konj in živine sploh, žegnanje konj z blagoslovljeno vodo na Štefanovo pa se na Slovenskem prvič omenja v 10.stoletju.

Avtor: Miha Ulčar
Tagi