Aktivno poletje Likovnega društva Mengeš

Julija in avgusta večina uživa počitnice, v Likovnem društvu Mengeš pa niso vsi počivali, saj je potekalo mnogo zanimivih dogodkov, ki so se jih udeležili nekateri člani.

V začetku julija je na gradu Komenda na Polzeli potekal 8. Tabor ljubiteljskih slikarjev in fotografov Slovenije ZLDS. Na Polzeli je bila prav tako potekala delavnica akvarela. Nekajdnevna slikarska delavnica in razstava del  v juliju v organizaciji Zavoda Ars Viva na izviru Velikega Obrha je bila tudi  dobro obiskana in zelo poučna.

Na veliki 54. mednarodni galeriji »PERPETUM MOBILE« v organizaciji Turističnega društva občine Bale v hrvaški Istri so sodelovale tri članice, Leonida Goropevšek, Milica Tomšič in Binca Lomšek. Kljub nenavadnemu naslovu natečaja, so umetniki prispevali veliko raznovrstnih likovnih del. Prireditev je dobro obiskana tako z umetniki kot obiskovalci.

Likovna delavnica »Slikanje na vrtu« pri družini Rupnik na Ljubnem ob Savinji, ni bilo samo slikanje, temveč tudi druženje s slikarji, ki rišejo z usti, paraplegiki in tetraplegiki. Delavnice se je udeležila Binca, ki je tudi navezala stike z  Društvom  paraplegikov Podravja.  Miran Jernejšek, predstavnik društva, je Binco Lomšek povabil v Osek v Slovenskih Goricah. Tam so v avgustu organizirali štiridnevno slikarsko kolonijo, kjer so ustvarjali v neokrnjeni naravi, se družili in izmenjavali izkušnje.

Društvo likovnikov Logatec je v avgustu organiziralo likovno kolonijo Logatec 2018, razstava del je v Logatcu v Piceriji Bolero.  LKD Mavrica iz Novega mesta je v avgustu povabilo na mednarodno galerijo na prostem »Novo mesto v gibanju«, razstava je v pripravi. Tridnevni Tabor Fiesa, ki ga je za učence, ki želijo več, organizirala Osnovna šola Mengeš prve dni septembra, je kot mentorica sodelovala ena članica, ki se že vrsto let udeležuje tega koristnega tabora, tako za učence kot za odrasle, saj je druženje z mladimi poučno za vse.

V začetku septembra je bil tudi rok za oddajo likovnih del na razpis JSKD IO Domžale na temo »Krajina«. Svoja dela na natečaj je oddal kar sedem članic Likovnega društva Mengeš.

Tudi v Trdinovem hramu že vrsto let stalno razstavljajo člani in članice Likovnega društva Mengeš. Na ta način pa lahko občani in drugi gostje spremljajo delo članov društva. Sredi septembra je Binca Lomšek na stene Trdinovega hrama v Mengšu postavila devet likovnih del, predvsem v akrilu, nekaj dela pa je tudi v tehniki suhega pastela. Poleg tega je v knjižnici  Osnovne šole Mengeš pripravila fotografsko razstavo ob 100-letnici  Cankarjeve smrti z naslovom »Velikan s klanca«. Odprtje razstave bo 19. septembra 2018, ob 17.30 uri. Svoje fotografije bo v mesecu oktobru predstavila tudi v prestolnici in sicer v dvorani Mestne knjižnice Ljubljana, enoti Oton Župančič.

Zdaj se v društvu že pripravljamo na jesenske aktivnosti, med prvimi je Sprehod ob Pšati, ki bo potekal v okviru Mihaelovega sejma.

Besedilo in fotografije: J. Šmon

Tagi