27. Sejem v Mengšu vas pričakuje in vabi

V neposredni soseščini Kulturnega doma, v naravnem okolju Mestnega parka Mengeš, v športnem parku in drevoredu, se bo od petka, 20. do nedelje, 22. septembra 2019, odvijala tradicionalna prireditev, tokrat že 27. Sejem v Mengšu.

Na njej, se bo predstavilo več kot trideset rokodelcev, okoli dvajset razstavljavcev bo ponudilo domače prehrambne izdelke. Zagotovo bo pestra tudi ponudba tekstilnih in drugih izdelkov, tako da se na preko sto prodajnih in razstavnih prizoriščih obeta široka ponudba.

Glede na pomen ohranjanja ljudskega izročila, je prav povabiti k ogledu prikaza rokodelskih znanj in veščin ter spoznati še kmečka opravila kot je klepanje kose, ličkanje koruze, priprava kruha in verjetno še kaj. Sejemski prostor bodo oplemenitila domača, okoliška ter gorenjska turistična in druga društva.

Letos bo sejem še posebej godbeno obarvan, saj Mengeška godba praznuje 135 let delovanja.

Sejem v znamenju 135-letnice Godbe Mengeš

V Mengšu, kjer so doma glasba in veseli ljudje, je tradicionalno bogata tudi bera spremljevalnih ob sejemskih dogodkov, ki bodo potekali pod velikim šotorom. In letos bo Mengeš v sejemskih dneh resnično spet dodobra glasbeno, pravzaprav godbeno obarvan, saj domača, Mengeška godba, praznuje 135. let delovanja. Poleg petkove slavnostne akademije bodo godbeniki, v soboto, skupaj z gosti, izvedli jubilejni koncert, v nedeljo pa bodo v šotoru nastopile še prijateljske godbe oziroma pihalni orkestri.

To pa še ni vse, saj bo se bo v velikem prireditvenem šotoru dogajalo vse tri dni, skozi ves čas trajanja sejma, oziroma do zgodnjih jutranjih ur, kakor radi rečejo vsi, ki se ob koncu tedna radi poveselijo dolgo v noč. Začelo se bo v petek, 20. septembra, ob 20. uri s koncertom Zvite Feltne in Mambo Kingsov.

V soboto, 21. septembra, bodo po uradnem odprtju sejma, ki bo ob 10. uri, dopoldanski program popestrili mladi glasbeniki, folkloristi in plesalci. Popoldan si bo možno ogledati otroško gledališko predstavo Zavoda Enostavno Prijatelji ter čarovniško doživetje, za kar bo poskrbel Jole Cole. Sledi nastop harmonikarjev Stopar, Sejmarjev, glasbene sekcije KD Mihaelov sejem, ki jo vodi Marjan Urbanija ter tria Roberta Smolnikarja. Za sam zaključek popoldanskega dela programa pa bo poskrbela akrobatska skupina Bobri. Ob 19. uri bo na sporedu jubilejni koncert Mengeške godbe z gosti, od 21.40 ure dalje pa zabava z ansamblom Slovenski muzikantje.

V nedeljo, 22. septembra, bo ob 10. uri v velikem prireditvenem šotoru sveta maša za božje varstvo pri prostovoljnem delu gasilcev, ob 11.10 uri pa bo na sporedu koncert Kvatropircev z gostjo. Za njimi bodo na oder stopili člani Harmonikarskega orkestra KD Mihaelov sejem, pod vodstvom mentorja Roberta Stoparja. Ob 13.00 uri sledi Festival plesne glasbe »Plešemo z godbo«, ki bo potekal ob 135. letnici Mengeške godbe, na kateri bodo poleg Mengeške godbe nastopili še njeni veterani, Godba Domžale, Pihalna godba Moravče, Godba Lukovica, Mestna godba Metlika, Papirniški pihalni orkester Vevče in Puhački orkestar – limena glazba KUD-a Matka Laginje Sv. Lovreč. Festival bo potekal v soorganizaciji JSKD, območne izpostave Domžale. Za sam zaključek sejma in nedeljskega večera bo poskrbel Stopar kvintet, organizatorji pa bodo podelili tudi priznanja izvirnim stojnicam.

Pestro pa bo tudi v neposredni bližini prireditvenega prostora, za kar bodo poskrbela nekatera društva. Likovno društvo Mengeš v soboto, med 10. in 16. uro organizira »Sprehod ob Pšati« – Galerijo na prostem, Orientacijsko društvo Komenda pa ob 15. uri pripravlja Lov za skritim zakladom. V soboto in nedeljo se bodo zvrstile tudi nekatere delavnice za najmlajše: jahanje – vožnja s poni kočijo, glasbena delavnica (GŠ Vox), Otok sonca, športa in zabave (AIA, MC Mengeš). Na voljo pa bo tudi lunapark. V nedeljo popoldne si bo na sejemskem prizorišču možno ogledati prikaz kmečkih opravil in rokodelskih znanja.

Kakor koli že, predzadnji vikend v septembru bo Mengeš resnično zaživel v pravi podobi glasbenega in sejemskega mesta na deželi, zato vas pričakuje in vabi.

Miha Ulčar; Foto: Kulturno društvo Mihaelov sejem Mengeš, Mengeška godba

 

Komentarji uporabnikov
Tagi