Požar v SPB-1: V desetem nadstropju ogenj uničil stanovanje

V roku petih minut v centru Domžal izbruhnila dva požara

V roku petih minut so morali gasilci v centru Domžal posredovati na kar dveh požarih. Ob 19.22 uri so prejeli obvestilo, da je v skladišču avtolakov na Slamnikarski cesti prišlo do manjšega požara, ki ga je že pred prihodom gasilcev pogasil lastnik, ob 19.27 uri pa so prejeli obvestilo o požaru stanovanja v desetem nadstropju stanovanjsko-poslovnega objekta SPB-1, na Ljubljanski cesti 88. Kljub hitremu posredovanju gasilcev je požar stanovanje popolnoma uničil, so pa gasilci s hitrim posredovanjem preprečili, da bi prišlo do požara večjih razsežnosti. Na kraju obeh požarov so posredovali poklicni gasilci CZR Domžale in gasilci PGD Domžale-mesto.

Bogdan Potočnik, vodja IV. izmene poklicne gasilske enote CZR Domžale nam je povedal, da so bili o manjšem požaru v skladišču lakov na Slamnikarski cesti 4 v Domžalah (Univerzale) obveščeni ob 19.22 uri. Že pred njihovim prihodom je požar, med mešanjem barv so zagorele tri pločevinke z barvami, pogasil lastnik skladišča. So pa gasilci po prihodu opravili pregled prostora.

V tem času in sicer ob 19.27 uri, so dobili obvestilo, da je prišlo do požara v enem izmed stanovanja v desetem nadstropju stanovanjsko-poslovnega objekta SPB-1 v Domžalah. Po besedah Potočnika je bil ob njihovem prihodu prečni hodnik, ki je ločen od stopnišča, popolnoma v dimu, vrata stanovanja pa so bila odprta. Gasilci so najprej preiskali zadimljene prostore, če se slučajno v njih nahaja še kakšna oseba. Ko so se prepričali, da se v prostorih stanovanja ne nahaja nobena oseba, so se lotili gašenja sedežne garniture, računalnika in še nekaj stanovanjskih elementov. Prav tako so preverili ostala bližnja stanovanja, ki so bila prazna, saj jih so stanovalci zapustili takoj, ko se je pričel iz gorečega stanovanja valiti dim.

Evakuacija ostalih stanovanj na tej hišni številki ni bila potrebna, saj je požar izbruhnil stanovanju prečnega hodnika, ki je zaprt, zaradi česar se dim ni valil po stopnišču in preostalih prostorih. So pa gasilci temeljito prezračili prostore in prečni hodnik. Po intervenciji so na kraju ostali gasilci PGD Domžale-mesto, ki so po policijskem ogledu iz stanovanja iznosili uničene predmete.

Je pa požar stanovanje popolnoma uničil. Stanovanje je popolnoma od saj, zaradi vročine je popokalo nekaj stekel na oknih, stopile pa so se tudi rolete. Po vsej verjetnosti naj bi požar izbruhnil v času odsotnosti stanovalcev. Le-tega naj bi opazili ob prihodu domov. Bi bile pa razsežnosti lahko veliko hujše, v kolikor bi bila odprta okna stanovanja. Po naših informacijah naj bi v stanovanju, kjer je izbruhnil požar živela mlajša družina s tremi manjšimi otroci.

Se je pa ob tokratnem primeru znova izkazalo, kako neustrezno je urejen dostop za intervencijska vozila do stanovanjsko-poslovnega objekta SPB-1.

Na Policijski upravi Ljubljana so nam v zvezi s požarom povedali, da so policisti so z zbiranjem obvestil in ogledom kraja ugotovili, da je zagorelo pri namiznem računalniku požar pa se je nato razširil po stanovanju. Nastalo je za okoli 30.000 evrov materialne škode. Policisti bodo o vseh znanih okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Poklicni gasilci CZR Domžale so danes popoldan že posredovali na Kajuhovi cesti v Domžalah, kjer so delavci med zemeljskim izkopom z delovnim strojem poškodovali cev plinovoda, zaradi česar je začel uhajati zemeljski plin. Več o tem si lahko preberete v prispevku tukaj.

Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; CZR Domžale, PGD Domžale-mesto

Tagi