Na pomoč pri gašenju obsežnega požara na Krasu priskočili tudi gasilci iz občine Lukovica

Na območju Krasa se že nekaj dni spopadajo s požarom izjemnih razsežnosti, tamkajšnjim gasilcem pa so na pomoč priskočili gasilci iz območja cele Slovenije, med njimi tudi gasilci iz Gasilske zveze Lukovica. Ker gre za najobsežnejši požar v zgodovini Slovenije, so na pomoč priskočili tudi pripadniki civilne zaščite, policisti, vojaki in številni drugi, ki skupaj z gasilci poskušajo preprečiti najhujše, pri tem jim pomagajo tudi helikopterji Slovenske vojske in Policije, med njimi tudi avstrijski in hrvaški ter canadairji iz Italije in Hrvaške.

O aktivaciji za pomoč pri gašenju požara v naravi na Krasu, so bili v ponedeljek, 18. julija 2022 na podlagi državnega načrta preko gasilske Regije Ljubljana III., zaprošeni tudi gasilci iz Gasilske zveze Lukovica. Celotna Regija Ljubljana III. je bila zadolžena za torkovo (19. 7. 2022) dnevno izmeno. Gasilke in gasilci so se zbrali v zgodnjih jutranjih urah pred CZR Domžale, od koder so se v konvoju odpravili proti Krasu. Iz GZ Lukovice je na torkovi intervenciji sodelovalo 16 gasilcev s tremi vozili iz PGD Blagovica, PGD Lukovica, PGD Krašnja, PGD Prevoje in PGD Trojane.

(Foto: PGD Prevoje)

Na kraj so prispeli po dveh urah vožnje, na sprejemnem mestu pa so dobili nadaljnja navodila. Polovico dneva so nadzorovali že pogorene dele gozda, kjer so iskali manjša požarišča in jih tudi gasili. Okoli 13. ure pa se je v bližini zanetil nov požar, na katerega so bili napoteni skupaj z gasilci PGD Loka pri Mengšu, PGD Kamniška Bistrica in PGD Pšata – Dragomelj.

(Foto: PGD Prevoje)

Poleg ognja na kraju požara nevarnost predstavljajo tudi neeksplodirana ubojna sredstva, ki ves čas pokajo po gozdu.

(Foto: PGD Trojane)

Po celodnevnem gašenju so se gasilci v poznih nočnih oziroma v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.
V sredo, 20. julija 2022, je bila gasilska Regija Ljubljana III. ponovno pozvana na pomoč pri gašenju požara na Krasu. Posredno so bili na pomoč pozvani tudi gasilci GZ Lukovica, ki so se tudi tokrat odzvali klicu na pomoč. Iz GZ Lukovice se je intervencije udeležilo 6 gasilcev, in sicer 4 gasilci iz PGD Trojane in 2 gasilca iz PGD Prevoje (med njima je bila tudi ena gasilka) z dvemi vozili. Vse to pomeni, da so se kljub napornemu torku vrnili na Kras tudi v sredo in sicer v nočno izmeno.

(Foto: PGD Prevoje)

Zbor gasilcev GZ Lukovica, Domžale in Mengeš je bil ob 15.30 pred CZR Domžale. Skupaj so se v konvoju odpravili na sprejemno mesto v vas Miren. V posredovanje niso bili vključeni takoj, ampak so bili v pripravljenost v primeru širjenja požara v smeri vasi Opatje selo, Hudi log. Okoli 2 ure zjutraj so skupaj s kolegi iz GZ Domžale dobili navodila za posredovanje. Do prihoda novih ekip jim je uspelo požar omejiti. Nočno posredovanje so zaključili ob 7. uri zjutraj, v svoje domove pa so se vrnili malo po 11. uri dopoldne. V intervenciji so poškodovali nekaj opreme, k sreči pa ni bil poškodovan noben gasilec.

(Foto: PGD Krašnja)

Na pomoč so se gasilci iz GZ Lukovica skupaj z gasilci iz Regije Ljubljana III. podali tudi danes popoldan, na intervenciji na Krasu pa bodo sodelovali v nočni izmeni.

O aktivaciji in njihovem delovanju na Krasu sta županjo Občine Lukovica mag. Olgo Vrankar seznanila Aleš Tkalec in Franc Celestina, vodji GZ Lukovica.

Ob tem se je županja mag. Olga Vrankar gasilcem, ki so v vsakem trenutku pripravljeni priskočiti na pomoč, zahvalila za njihovo nesebično in plemenito delo: “Vsem gasilkam in gasilcem iz občine Lukovica se iz srca zahvaljujem, da so se odzvali in se še odzivajo za pomoč pri gašenju požara na Krasu. Ponosna sem na to, da lahko na njihovo pomoč računamo v vsakem trenutku in to ne samo v naši občini, temveč kjerkoli je to potrebno. Prav tako iz srca pohvala tudi gasilkam in gasilcem iz vse Slovenije, Slovenski vojski, Policiji, pripadnikom civilne zaščite ter vsem, ki se v teh dneh nesebično trudijo, da bi zajezili in pogasili velik požar, ki je zajel Kras ter obvarovali tamkajšnje prebivalce in njihovo imovino pred najhujšim.”

Miha Ulčar

Tagi