»Na Količevem so gasilci PGD Vir pogasili požar na balinišču in rešili šest ujetih oseb«

Danes, nekaj po 19. uri zvečer so gasilci PGD Vir iz Regijskega centra za obveščanje (112) prejeli obvestilo, da je prišlo do požara na balinišču na Količevem in da je v tamkajšnjih prostorih ujetih šest oseb. Gasilci PGD Vir so nemudoma prihiteli v gasilski dom ter z avtocisterno GVC-16/20 odhiteli na kraj požara.

Gasilci PGD Vir so danes zvečer ob 19.09 ure preko sistema ZARE – sistema za alarmiranje, prejeli obvestilo o požaru balinišča na Količevem. Takoj po prihodu na kraj požara, je bilo ugotovljeno, da so se ognjeni zublji dodobra zajeli streho, v prostorih balinišča pa naj bi bilo ujetih šest oseb. Nemudoma je stekla akcija reševanja ujetih v požaru, hkrati pa so gasilci razvili cevi ter začeli gasiti požar s šestimi zunanjimi napadi. Vodo so potegnili iz bližnje Mlinščice ter iz avtocisterne, ki so jo polnili iz hidranta. Gasilcem je z notranjimi napadi pravočasno uspelo rešiti vseh šest ujetih oseb, gašenja. Prav tako so hitro ukrotili ognjene zublje in preprečili velikansko škodo, ki bi lahko nastala.

Na srečo je šlo za gasilsko-reševalno vajo, ki so jo pripravili gasilci PGD Vir. Po besedah poveljnika PGD Vir, Boštjana Merele, je bil namen vaje preverjanje sistema alarmiranja, se pravi aktiviranja prostovoljnih gasilcev v večernih urah, saj je potrebno ob morebitnih resničnih intervencijah čim hitreje prihiteti v matično društvo ter nato na kraj požara.

Po besedah Merele je vaja odlično uspela. Poleg alarmiranja in aktiviranja gasilcev, so na vaji preizkusili tudi usposobljenost gasilcev ter delovanje gasilske opreme v primerih resničnih intervencij.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi