Na Dobenu, kjer se je pred svojci zgrudil pohodnik, potekala reševalna akcija

Kljub izjemnemu trudu svojcev in reševalnih enot pohodnik preminul

Včeraj, okrog 14.40 ure se je v gozdu nad Dobenem v občini Mengeš pred svojci nenadoma zgrudil pohodnik. Za pomoč z avtomatskim eksternim defibrilatorjem (AED), so bili preko Regijskega centra za obveščanje (112) obveščeni gasilci PGD Loka pri Mengšu, na kraju pa so posredovali tudi reševalci NMP Domžale, gorski reševalci GRS Kamnik, policisti PP Domžale ter dežurni zdravnik GRS, ki je tja prispel s helikopterjem Slovenske vojske. Kljub angažiranosti vseh reševalnih enot, težko iskanje obolelega pohodnika na razgibanem in zaraščenem terenu, temeljnih postopkov oživljanja, ki so jih po navodilih izvajali svojci ter v nadaljevanju reanimacije s strani reševalcev, je pohodnik na kraju žal preminul.

Gasilci PGD Loka pri Mengšu so na spletni strani društva zapisali, da so bili ob 14.45 uri preko Regijskega centra za obveščanje Ljubljana aktivirani na pomoč z avtomatskim eksternim defibrilatorjem (AED), saj se je v gozdu za Dobenom 55 pred svojci nenadoma zgrudil pohodnik.

Zaradi hitrejšega dostopa bo lokacije so najprej izvozili z GVGP-1 in najnujnejšo opremo za reanimacijo, kasneje pa še z GVC 16/25. Pozivu na pomoč se je odzvalo 13 gasilcev. Med vožnjo na kraj so z ReCO-112 Ljubljana pridobili informacijo, da se nenadno oboleli nahaja globlje v gozdu za objektom, njegove lokacije pa zaradi tehničnih omejitev v danem trenutku ni bilo možno določiti natančneje kot na radij enega kilometra: “Skupaj z reševalci NMP Domžale, ki so bili v stalni telefonski zvezi z osebami pri bolniku, smo pričeli s težkim iskanjem po gozdnem področju razgibanega in zaraščenega terena, pri čemer smo se zanašali zgolj na okvirno znano smer in glasne klice na pomoč. Dodatno upanje je vlivala informacija, da so najožji člani družine izvajali temeljne postopke oživljanja po navodilih, ki so jih prejemali od SNMP, ki je prevzela telefonski klic.”

Ko so pohodnika našli so reševalci NMP Domžale takoj nadaljevali z reanimacijo in nudenjem prve pomoči. Gasilci PGD Loka pri Mengšu so ReCO-112 Ljubljana nemudoma sporočili točno GPS lokacijo dogodka, ki jo je posredoval posadki aktiviranega helikopterja Slovenske vojske, s katerim je priletela dežurna ekipa GRS zdravnik – letalec in gorski reševalec, ki sta se s pomočjo vitla na zrakoplovu spustila neposredno na mesto dogodka. “Na kraj so prišli tudi pripadniki GRS Kamnik za pomoč pri iskanju in transportu pohodnika in policisti PP Domžale, ki so opravili ogled. Stekle pa so tudi priprave na urgentni transport bolnika s helikopterjem v UKC Ljubljana. Navkljub izjemnemu trudu svojcev in reševalcev NMP reanimacija ni bila uspešna in je oseba preminila. Skupaj s pripadniki GRS Kamnik smo preminulo osebo prinesli iz gozda, kjer smo jo predali pogrebni službi,” so o poteku reševanja še zapisali gasilci PGD Loka pri Mengšu in obenem izrekli tudi iskreno sožalje svojcem.

Ob tej priložnosti gasilci ob takšnih situacijah priporočajo, da ob klicu v sili na številko 112 ostanite mirni, dosledno sledite navodilom operaterja in strokovnih služb ter ne prekinite telefonskega klica z operaterjem! Med prihodom reševalcev do vas ste edini vir informacij, ki jih reševalne službe nujno potrebujejo.

Miha Ulčar; Foto: PGD Loka pri Mengšu

Tagi