Na Brdu pri Ihanu prišlo do požara v dimniku stanovanjske hiše

V soboto, 3. marca 2018, okrog 21. ure zvečer so v dimniku starejše stanovanjske hiše na Brdu pri Ihanu zagorele saje. Na kraju požara so posredovali poklicni gasilci CZR Domžale in gasilci PGD Ihan, ki so požar pogasili in očistili dimnik. Ker je bila prijava podana, da se je ogenj razširil tudi na streho stanovanjske hiše, so bili aktivirani še gasilci PGD Domžale-mesto in PGD Študa, za katere pa so kmalu preklicali intervencijo, saj je bilo takoj po prihodu prve enote na kraj požara ugotovljeno, da se ogenj ni razširil na streho.

Matjaž Korošec, vodja nočne izmene poklicnih gasilcev CZR Domžale, nam je povedal, da so bili o dimniškem požaru stanovanjske hiše na Brdu pri Ihanu obveščeni ob 21.02 uri zvečer. Ker je bila podana prijava, da se je ogenj razširil tudi na streho stanovanjske hiše, so poleg domačih gasilcev PGD Ihan aktivirali še gasilce PGD Domžale-mesto in PGD Študa. Za slednji društvi so takoj po prihodu prve enote na kraj in po ugotovljenem stanju, da ne gori streha, preklicali intervencijo. Po besedah Korošca so se poklicni gasilci skupaj z gasilci PGD Ihan takoj po prihodu lotili gašenja požara saj v dimniku. Slednjega so ukrotili z gasilniki na prah. Da pa so lahko očistili dimnik, ki je bil poln, so najprej s strehe skozi dimnik spustili kroglo, ki je prebila saje. Lastniku so gasilci odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe. Korošec nam je še povedal, da so gasilci s hitrim posredovanjem preprečili, da bi se ogenj razširil, saj je dimnik speljan skozi dim kamro.

Ker kurilne sezone še ni konec in v izogib dimniškim požarom, je Korošec še povedal, da ni odveč opozorilo občanom, da naj redno poskrbijo za vzdrževanje kurilnih naprav in strokovno čiščenje dimnikov. Saj s tem poskrbite, da je sezona kurjenja varna.

Na intervenciji je sodelovalo pet poklicnih gasilcev CZR Domžale z dvemi vozili in dvanajst gasilcev PGD Ihan z dvemi vozili. Na kraju so bili prisotni tudi policisti PP Domžale.

Miha Ulčar; Foto: CZR Domžale

Tagi