Kronika PP Domžale: Tatvina koles, registrskih tablic, orodja

Kronika Policijske postaje Domžale za obdobje od 8. aprila 2024 do 14. aprila 2024

Domžalski policisti so bili pretekli teden obveščeni o prometnih nesrečah, vlomih, tatvinah, ponarejanju in spletni goljufiji. Policisti nas opominjajo na začetek motoristične sezone in opozarjajo o povečanju računalniške kriminalitete. Več o kroniki domžalskih policistov za pretekli teden si lahko preberete v nadaljevanju.

8. 4. 2024 – PROMETNA NESREČA II. KATEGORIJE
Policisti so bili obveščeni o prometni nesreči s telesnimi poškodbami. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je prišlo do prometne nesreče II. kategorije, v kateri sta bili udeleženi voznici osebnega vozila. Do prometne nesreče je prišlo zaradi vožnje po sredini vozišča ene izmed voznic. Povzročiteljica prometne nesreče, njeni sovoznici in oškodovanka so bile z reševalnim vozilom odpeljane v UBKC Ljubljana, kjer je bilo ugotovljeno da so vse zadobile lahke telesne poškodbe. Na vozilih je nastala materialna škoda, ki znaša okoli 15.000 EUR. Policisti so povzročiteljici prometne nesreče na kraju izdali plačilni nalog.

8. 4. 2024 – VLOM V POMOŽNI OBJEKT
Policisti so bili obveščeni o vlomu v pomožni objekt. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec s silo telesa skozi vrata vlomil v prostor, od koder pa ni ničesar odtujil, tako da je dejanje ostalo pri poskusu. Nastala je materialna škoda, ki znaša okoli 150 EUR.

9. 4. 2024 – TATVINA KOLES
Policisti smo bili obveščeni, da je neznani storilec tekom noči izpred stanovanjskega bloka odtujil zaklenjeno gorsko kolo Norco, tip Fluid mt, temno sive barve in moško treking kolo znamke Nakamura, tip Platinum, črne barve ter s tem lastnika oškodoval za 1.200 EUR.

10. 4. 2024 – TATVINA REGISTRSKE TABLICE
Policisti smo bili obveščeni, da je neznani storilec tekom noči iz lahkega priklopnika – prikolice odtujil registrsko tablico in s tem oškodoval lastnika za 20 EUR.

10. 4. 2024 – SPLETNA GOLJUFIJA
Policisti smo bili obveščeni o spletni goljufiji s kripto valutami. Ugotovljeno je bilo, da je neznana oseba preko spleta z lažnim prikazovanjem zapeljala oškodovanca tako, da je slednji z namenom trgovanja s kripto valutami na tuj transakcijski račun nakazal za okoli 87.000 EUR. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

10. 4. 2024 – PODAJA NAMERE ZA MEDNARODNO ZAŠČITO
Policisti so imeli v postopku državljana Ukrajine, ki sta podala namero za začasno zaščito razseljenih oseb. Sprejeti sta bili vlogi in izdani potrdili o podaji namere.

11. 4. 2024 – PROMETNA NESREČA S TELESNIMI POŠKODBAMI
Policisti smo bili obveščeni o prometni nesreči s telesnimi poškodbami z udeležbo voznika e-skiroja in osebnega avtomobila. Do prometne nesreče je prišlo zaradi neupoštevanja pogojev za udeležbo lahkih motornih vozil v cestnem prometu s strani voznika e-skiroja. V prometni nesreči se je voznik e-skiroja lažje telesno poškodoval in je bil z reševalnim vozilom odpeljan v UBKC. Nastala je materialna škoda za okoli 1.050 EUR. Povzročitelju je bil izdan plačilni nalog s predpisano globo.

11. 4. 2024 – TATVINA REGISTRSKIH TABLIC
Policisti smo bili obveščeni o tatvini registrskih tablic. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec iz parkiranega osebnega avtomobila odtujil obe registrski tablici in s tem lastnika oškodoval za 40 EUR.

11. 4. 2024 – TATVINA ORODJA IZ VOZILA
Policisti smo bili obveščeni o tatvini orodja iz parkiranega vozila. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec izkoristil nepazljivost uporabnikov vozila in iz odklenjenega kombiniranega vozila odtujil več kosov različnega električnega orodja in polnilce zanje ter s tem oškodoval lastnika za okoli 7.000 EUR.

11. 4. 2024 – VLOM V OSEBNI AVTOMOBIL
Policisti smo bili obveščeni o vlomu v osebni avtomobil. Ugotovljeno je bilo, da je neznanec s primernim orodjem in poškodovanjem ključavnice na prednjih vratih vozila vlomil v notranjost in lastniku odtujil denarnico z vsebino ter ga z dejanjem oškodoval za okoli 300 EUR.

12. 4. 2024 – ODKRIT PONAREJEN BANKOVEC ZA 200 EUR
Policisti so zasegli bankovec za 200 eur za katerega se sumi, da je ponarejen. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec unovčil sporen bankovec v lokalu, kjer je naročil hrano. Sporni bankovec bo poslan v ekspertizo.

13. 4. 2024 – PREPOVED NADALJNE VOŽNJE BREZ ODVZEMA VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA
Policisti so imeli v postopku voznika osebnega avtomobila za katerega so ugotovili, da le tega vozi pod vplivom alkohola. Ker vozniškega dovoljenja ni imel pri sebi mu je bila prepovedana nadalnja vožnja. Zoper kršitelja sledi obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

13. 4. 2024 – ZASEG OSEBNEGA AVTOMOBILA
Policisti so imeli v postopku voznika osebnega avtomobila, za katerega je bilo v postopku ugotovljeno, da ne poseduje veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi slednjega mu je bilo vozilo zaseženo in s pogodbeno avtovleko odpeljano v hrambo. Zaradi kršitve CPP bodo policisti zoper voznika podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

14. 4. 2024 – PROMETNA NESREČA IN ZAČASEN ODVZEM VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA
Policisti smo bili obveščeni o prometni nesreči. Ugotovljeno je bilo, da je do prometne nesreče prišlo zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo v kateri je bil sam udeležen voznik začetnik, kateri je vozil tudi pod vplivom alkohola. Vozniško dovoljenje mu je bilo začasno odvzeto in bo skupaj z obdolžilnim predlogom poslano na pristojno sodišče.

***************************************************

MOTORISTIČNA SEZONA
Pričela se je motoristična sezona, ki ob lepih dnevih na naše ceste privabi prve motoriste. Še posebej na začetku sezone motoriste opozarjamo na pesek in udarne jame na vozišču in prilagoditev hitrosti vožnje svojim sposobnostim in razmeram na cesti, saj je asfalt še vedno hladen, v posameznih predelih pa je lahko vozišče mokro in spolzko. Med vožnjo je potrebno uporabljati homologirano motoristično čelado in opremo, ki naj bo svetlejših barv in opremljena z odsevniki, da vas drugi vozniki v prometu opazijo. Ne pozabite na prižgane luči med vožnjo.
Poskrbite za tehnično brezhibna vozila in svojemu motornemu kolesu priskrbite ustrezne pnevmatike, ki vam bodo nudile potreben oprijem s cestiščem. Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Pri vožnji upoštevajte omejitve hitrosti, saj vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci lahko spregledajo oziroma jih spregledate vi. Še posebej bodite pozorni pri vožnji skozi naselje in imejte v mislih, da so tudi otroci udeleženci v cestnem prometu.

Voznike osebnih vozil, tovornih vozil in druge udeležence, opozarjamo, da morajo svojo pozornost nameniti dogajanju v prometu in večji prisotnosti motoristov v tem času.

***************************************************

OPOZORILO – RAČUNALNIŠKA KRIMINALITETA
Vse občane opozarjamo na povečan pojav računalniške kriminalitete in jih pozivamo, da so pri posredovanju kakršnihkoli osebnih podatkov v spletnem okolju posebej previdni. Za računalniško kriminaliteto je značilno, da storilci goljufije izvajajo globalno, imajo vrhunska računalniška znanja in informacijsko infrastrukturo. Policisti smo obravnavali več izvršitvenih oblik spletnih goljufij:

– nikoli dostavljen artikel – oškodovanje fizičnih ali pravnih oseb, ki na spletu naročijo in plačajo izdelek, ki v nadaljevanju ni nikoli dostavljen (nakup oblačil, elektronskih naprav, vozila, tovorna vozila ipd.),
– investicijska vlaganja – storilci na spletu ponujajo različne oblike lahkega zaslužka, nagovarjajo v vlaganje sredstev v različne oblike premoženja (virtualne valute, sklade ipd.) z obljubami o nerealno visoki donosnosti,
– romantična prevara in nigerijske prevare – oškodovanci so kontaktirani preko družabnih omrežij, elektronskih sporočil, pri čemer jih storilci skozi različne vidike (pomoč zaradi vojne, revščina, neozdravljive bolezni, pomoč v nesrečah, loterijski dobitek, romantična oz. ljubezenska zveza) prepričajo v nakazilo denarnih sredstev,
– vdori v poslovno pošto – storilci prestrežejo elektronsko korespondenco poslovnih subjektov in predrugačijo fakturo na način, da spremenijo številko bančnega računa,
– najem stanovanja – storilci objavijo lažne oglase za stanovanja, priložijo fotografije in želijo čimprejšnje nakazilo sredstev,
– goljufija z lažno tehnično pomočjo (Microsoft) – storilec se predstavi kot zaposlen v tehnični pomoči Microsofta, razloži, da računalnik javi napako, ki jo mora rešiti s pomočjo oddaljenega dostopa in
– zloraba plačilne kartice – storilci na spletu oškodovance zavedejo, da podatke plačilnih kartic vnesejo v polja za plačilo in tako pridejo do željenih podatkov o bančnem računu(zloraba grafičnih podob bank).

***************************************************

OPOZORILO – SAMOZAŠČITA IN KRIMINALITETA
Vse občane opozarjamo na povečan pojav tatvin in vlomov. Vse občane pozivamo na večji poudarek pri samozaščitnih ukrepih za zavarovanje svojega premoženja (zaklepanje vrat stanovanj, hiš in vozil, ustrezno zavarovanje vrednejših predmetov, odstranitev vrednejših vozil iz vozila, itd).

Policisti Policijske postaje Domžale naprošamo vse, da v primeru pojava kakršnihkoli posebnosti (sumljive  osebe, sumljiva vozila, itd)  ali pridobitve koristnih informacij, ki bi pripomogle k ugotovitvi storilcev teh protipravnih dejanj, le te sporočijo na Policijsko postajo Domžale (telefonska številka 01/724-65-80), na elektronski naslov pp_domzale.pulj@policija.si, na brezplačno telefonsko številko 113 ali na brezplačni anonimni telefon številki 080-1200.

Skupaj za varnost. Vaša policija.

Po pooblastilu načelnika Igor Kovač, policijski inšpektor specialist I

 

Tagi