Kronika Policijske postaje Domžale: Tatovi ukradli sedem osebnih vozil

Kronika Policijske postaje Domžale za obdobje od 16. 4. 2018 do 22. 4. 2018

Domžalski policisti so minuli teden obravnavali kar sedem tatvin osebnih vozil. Način storitve vseh kaznivih dejanj je bil enak, saj so storilci izkoristili očitno zanemarjanje samozaščitnih ukrepov oškodovancev in njihovo vozilo odpeljali s pomočjo originalnih ključev, ki so bili v vozilu oziroma je bilo vozilo celo v delovanju. V dveh primerih kraje vozil sta storilca povzročila tudi prometni nesreči ter pobegnila s kraja. V petih primerih so bila vozila najdena in vrnjena lastnikom. Sta se pa nečednega podviga lotila tudi dva mladoletnika, ki sta bila s strani policistov prijeta ter po postopku predana zakonitemu zastopniku. Policisti so minuli teden dvema voznikoma, od tega je bil en voznik začetnik, zaradi vožnje pod vplivom alkohola začasno odvzeli vozniško dovoljenje. V Mengšu je neznani storilec odtujil vrtno kosilnici, v gostinskem lokalu v Mali Loki pa si je vlomilec postregel z menjalnino in pisemskimi ovojnicami z gotovino. Policisti so v Domžalah posredovali tudi v pretepu, v katerem je bilo udeleženo več oseb. V Domžalah so obravnavali tudi tatvino več ročnih brivnikov, s katerimi si je brezplačno postregel neznani storilec, prav tako so bili policisti s strani banke obveščeni o ponarejenem bankovcu za 50 eurov. Več o kroniki Policijske postaje Domžale si lahko preberete v nadaljevanju.

16. 4. 2018 – PONAREJEN BANKOVEC V DOMŽALAH

Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o ponarejenem bankovcu v NLB banki v Domžalah. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec ponaredi bankovec za 50 EUR in ga vnovčil v gostinskem lokalu. Policisti so proti Zapisniku zasegli navedeni bankovec, katerega bodo poslali v ekspertizo. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

16. 4. 2018 – TATVINA V TRGOVINI V DOMŽALAH

Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o tatvini izdelkov v trgovini v Domžalah. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec v trgovini odtujil več ročnih brivnikov, ter z opisanim podjetje oškodoval za 229 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

16. 4. 2018 – TATVINA VOZILA V ZABORŠTU

Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o tatvina vozila v Zaborštu. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec z originalnimi ključi iz garaže stanovanjske hiše odtujil osebni avtomobil znamke Citroen, AX, letnik 1993, vijoličaste barve in z dejanjem lastnika oškodoval za okoli 200 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

16. 4. 2018 – ZAČASNI ODVZEM VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA V DOMŽALAH

Policisti Policijske postaje Domžale so imeli v Domžalah v postopku voznika osebnega avtomobila, kateri je le tega vozil pod vplivom alkohola (0,95 mg/l). Vozniku je bilo začasno odvzeto njegovo vozniško dovoljenje katerega bodo policisti z obdolžilnim predlogom poslali na pristojno sodišče.

17. 4. 2018 – TATVINA VOZILA V PRESERJAH PRI RADOMLJAH

Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o tatvina vozila v Preserjah pri Radomljah. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec iz parkirišča odtujil tam parkiran osebni avtomobil VW, Golf, letnik 2004, srebrne barve in z dejanjem lastnika oškodoval za okoli 5.000 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

17. 4. 2018 – TATVINA GORIVA, PROMETNA NESREČA S POBEGOM IN TATVINA VOZILA NA VIRU

Policisti so pri rednem delu na bencinskem servisu Petrol v Lukovici opazila dva neznanca z osebnim avtomobilom Alfa, Romeo, črne barve, katera sta na bencinskem servisu izvršila tatvino goriva. Policisti so s službenim vozilom zapeljali za neznancema, katera pa kljub uporabi svetlobnih in zvočnih znakov policistov nista ustavila. Med begom je voznik opisanega vozila storil tudi več cestno prometnih prekrškov. V Zaborštu je voznik zaustavil vozilo, nato pa sta oba neznanca zbežala iz vozila. Voznik ob zapustitvi vozila ni storil vsega potrebnega za varnost, zaradi česar je vozilo nenadzorovano speljalo in trčilo v službeno vozilo policije. Med begom je bil sopotnik iz vozila s strani policistov prijet, medtem, ko voznika policisti niso izsledili. Med zbiranjem obvestil so policisti ugotovili, da sta neznanca pred zgoraj opisanim navedeno vozilo odtujila na Viru in ga odpeljala  z originalnimi ključi, kateri so bili v vozilu. Po opravljen ogledu in zavarovanju sledi je bilo vozilo s strani policistov vrnjeno oškodovancu. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

17. 4. 2018 – PRETEP V DOMŽALAH

Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o pretepu več oseb v Domžalah. Ugotovljeno je bilo, da je na kraju prišlo do medsebojnega spora in pretepa med vsaj tremi udeleženci, ki so po obračunu iskali zdravniško pomoč na UB KC v Ljubljani. Policisti glede okoliščin dogodka zbirajo obvestila v smeri podanih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja nasilništva. Po zaključku preiskave bodo policisti z ustreznim aktom obvestili državno tožilstvo.

18. 4. 2018 – TATVINA VRTNE KOSILNICE V MENGŠU

Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o tatvini vrtne kosilnice v Mengšu. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec izpod nadstreška odtujil, tam parkirano kosilnico Yardman HN 5180, prav tako pa je pri opisanem poškodoval še ograjo. Z opisanim je neznani storilec lastnika oškodoval za okoli 1.500 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

19. 4. 2018 – VLOM V GOSTINSKI LOKAL V MALI LOKI

Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o vlomu v gostinski lokal v Mali Loki. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec z neznanim primernim orodjem na vzvod skozi vrata terase  vlomil v gostinski lokal in iz notranjosti odtujil tri natakarske denarnice z menjalnino in pisemske ovojnice z denarjem. Z opisanim dejanjem je neznani storilec lastnika oškodoval za okoli 770 EUR. Policisti v zvezi opisanega nadaljujejo z zbiranjem obvestil

19. 4. 2018 – TATVINA VOZILA V DOMŽALAH

Policisti Policijske postaje Domžale so bili s strani oškodovanca obveščeni, da mu je bil izpred hiše odtujen osebni avtomobil Nissan Micra in sicer z originalnimi ključi, ki so bili v vozilu. V nadaljevanju so policisti izsledili in prijeli oba mladoletna storilca, ki sta bila po postopku predana zakonitem zastopniku. Po opravljenem zavarovanju sledi je bil osebni avtomobil vrnjen oškodovancu. Policisti bodo zoper mladoletna storilca na pristojno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

19. 4. 2018 – TATVINA VOZILA V DOMŽALAH IN PROMETNA NESREČA S POBEGOM

Policisti Policijske postaje Domžale so bili s strani oškodovanke obveščeni, da ji je bil odtujen osebni avtomobil  Renault Clio in sicer z originalnimi ključi, katere je pozabila v bližini. Med vožnjo je bil osebni avtomobil opažen s strani policistov. Med begom je voznik z opisanim vozilom trčil v prometni znak in po  trčenju s kraja odpeljal. Na območju Ljubljane je voznik opisano vozilo zaustavil in nato zbežal, z njim pa sta zbežala še dva sopotnika. Po opravljenem zavarovanju sledi je bilo vozilo vrnjeno oškodovanki. V zvezi opisanega policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

21. 4. 2018 – ZAČASNI ODVZEM VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA V DOBU

Policisti Policijske postaje Domžale so imeli v Dobu v postopku voznika začetnika osebnega avtomobila, kateri je le tega vozil pod vplivom alkohola (0,34 mg/l). Vozniku začetniku je bilo začasno odvzeto njegovo vozniško dovoljenje katerega bodo policisti z obdolžilnim predlogom poslali na pristojno sodišče.

21. 4. 2018  –  TATVINA OSEBNEGA AVTOMOBILA V DOMŽALAH IN NAKNADNA NAJDBA VOZILA

Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o tatvini odjavljenega osebnega avtomobila v Domžalah. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec iz dvorišča stanovanjske hiše s pomočjo originalnih kontaktnih ključev, kateri so bili v vozilu, odtujil osebni avtomobil Fiat Palio Weekend, svetlo sive barve. Z opisanim je lastnico oškodoval za okoli 450 EUR. Naknadno so bili policisti obveščeni, da je občan v Domžalah z navedenim vozilom opazil divjati neznance, katerim je odvzel kontaktni ključ vozila, nakar so se neznanci s kraja razbežali. Po opravljenem zavarovanju sledi je bilo  vozilo vrnjeno oškodovanki. V zvezi opisanega policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

21. 4. 2018  –  TATVINA OSEBNEGA AVTOMOBILA V DOMŽALAH IN NAKNADNA NAJDBA VOZILA

Policisti Policijske postaje Domžale so bili obveščeni o tatvini osebnega avtomobila v Domžalah. Ugotovljeno je bilo, da je neznani storilec iz dvorišča stanovanjske hiše s pomočjo originalnih kontaktnih ključev, kateri so bili v vozilu, odtujil osebni avtomobil Renault Talia, kovinsko sive barve. Z opisanim je  lastnico oškodoval za okoli 1.000 EUR. Naknadno so policisti navedeno vozilo odkrili parkirano v bližini kraja odtujitve. Po opravljenem zavarovanju sledi je bilo vozilo vrnjeno oškodovanki. V zvezi opisanega policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

————————————————————–

Na  območju Policijske postaje Domžale je bilo v preteklem tednu zaznati močan porast tatvin vozil. Način storitve vseh kaznivih dejanj je bil enak, saj so storilci izkoristili očitno zanemarjanje samozaščitnih ukrepov oškodovancev in njihovo vozilo odpeljali s pomočjo originalnih ključev, ki so bili v vozilu oziroma je bilo vozilo celo v delovanju. Občane pozivamo na večji poudarek pri samozaščitnih ukrepih na način, da bodo preprečili neupravičeno uporabo njihovega vozila.

Prav tako je na območju Policijske uprave Ljubljana zaznan porast kaznivih dejan tatvin iz stanovanjskih hiš, storjenih na posebno predrzen način, kjer skupine storilcev iščejo ranljive osebe (starejši  ljudje, zaselki …), pri čemer jih zamotijo s pogovorom in zvabijo iz hiše z raznimi pretvezami (sprašujejo za pot, povedo da so iz komunalnega ali telekomunikacijskega podjetja, da bodo napeljeval kable, prosijo za vodo …). Drugi tatovi medtem vstopijo v dom ter kradejo denar in vrednejše predmete. Policijska postaja poziva občane, da zaklepajo vrata, zapirajo okna in doma ne hranijo večjih vsot denarja, prav tako naj občani ne spuščajo v svoj dom neznancev, razgovor z njimi pa opravijo na varni razdalji. Pri odhodu od doma naj pustijo prižgano luč in se dogovorijo s sosedi, da bodo pozorni tudi na njihov dom.

Policisti policijske postaje Domžale naprošamo vse, da v primeru pojava kakršnihkoli posebnosti (sumljive osebe, sumljiva vozila, itd) ali pridobitve koristnih informacij, ki bi pripomogle k ugotovitvi storilcev teh protipravnih  dejanj, le te sporočijo na Policijsko postajo Domžale (telefonska številka 01/724-65-80), na elektronski naslov pp_domzale.pulj@policija.si, na brezplačno telefonsko številko 113 ali na brezplačno anonimno telefonsko številko 080-1200. Do prihoda policistov naj občani naj  hodijo tam, kjer so se gibali tatovi in naj ne premikajo predmetov, s katerimi so bili tatovi v stiku.

Po pooblastilu komandirja PP Igor Kovač, pomočnik komandirja PP, policijski inšpektor specialist II

Komentarji uporabnikov
Tagi