»Gasilci so se spopadli s požarom, ki je izbruhnil v upravni stavbi Centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik«

V poslovni stavbi Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik, ki se nahaja na Študljanski cesti 91, je včeraj malo pred 18. uro prišlo do izbruha požara v pritličju stavbe v laboratoriju. Zaposleni, ki so požar opazili, so ga poizkusili pogasiti vendar jim to ni uspelo. Ker jim je ogenj zaprl pot do izhoda, so se umaknili v prvo nadstropje na teraso in poklicali na interventno številko 112.

Zaposleni so Regijski center za obveščanje obvestili, da je prišlo do požara po celotnem nadstropju upravne stavbe ter, da je na vrhu gnilišča D2 ujetih več oseb, od tega naj bi bile vsaj tri osebe poškodovane. Na kraj požara so z Regijskega centra za obveščanje takoj aktivirali domače gasilce PGD Šuda in poklicne gasilce CZR Domžale. Po prihodu na kraj požara je vodja intervencije, podpoveljnica PGD Študa, Bojana Žugec izvršila ogled in ocenila situacijo požara ter podala taktično zasnovo in naloge glede na oceno situacije. Istočasno je zaradi razsežnosti požara zahtevala aktiviranje še ostalih enot Požarnega sektorja Domžale. Aktivirane so bile gasilske enote PGD Ihan, PGD Domžale-mesto, PGD Pšata-Dragomelj, PGD Jarše-Rodica, PGD Stob-Depala vas, PGD Trzin ter enota prve pomoči Požarnega sektorja Dob-Vir.

V požaru so bile tri osebe poškodovane.

Gasilci so takoj po prihodu pričeli postavljati cevovode ter začeli z zunanjimi in notranjimi napadi, s katerimi so reševali tudi ujete osebe. Prav tako so gasilci z ohlajevanjem ščitili bližnje stavbe ter bližnje skladišče kemikalij. Gasilcem je kmalu uspelo požar ukrotiti in pogasiti ter rešiti vse ujete osebe. Tri poškodovane osebe so predali v oskrbo enoti prve pomoči PGD Vir.

Na srečo je šlo le za sektorsko gasilsko-reševalno vajo, ki so jo pripravili v PGD Študa, na njej pa so poleg gasilskih društev Požarnega sektorja Domžale sodelovali še poklicni gasilci CZR Domžale in enota prve pomoči Požarnega sektorja Dob-Vir.

Podpoveljnica PGD Študa Bojana Žugec, nam je povedala, da se je vaja izvedla v okviru aktivnosti Požarnega sektorja Domžale. Namen vaje pa je bil preveriti pripravljenost in usposobljenost enot za posredovanje v primeru požara in drugih nesreč na območju Centralne čistilne naprave Domžale –Kamnik. Med vajo so izvajali tudi reševanje ujetih oseb in preverjali znanje nudenja prve pomoči z opremo, s katero razpolagajo gasilske enote. Po besedah Žugceve so na vaji preverili tudi medsebojno sodelovanje gasilskih enot in enot prve pomoči. Namen vaje je bil tudi prikazati gasilske veščine ožji javnosti. Vajo sta si namreč ogledali tudi direktorica CČN Domžale-Kamnik, dr. Marjeta Stražar in predsednica KS Simona Jenka Domžale, Vera Banko.

Vajo je vodila podpovelujnica PGD Študa Bojana Žugec.

Ker ima vsaka gasilska vaja svoj namen. Se pravi, da se preverja usposobljenost gasilcev za primere resničnih intervencij ter seveda ustreznost opreme in vozil, je vaja potekala pod budnim očesom poveljnika GZ Domžale Matjaža Merkužiča in podpoveljnika GZ Domžale Igorja Šarca, ki sta po koncu vaje tudi podala prve ocene o sami izvedbi vaje. Prav tako sta se za uspešno izvedeno vajo ter za nesebično opravljanje prostovoljnega dela v gasilstvu, vsem prisotnim gasilcem zahvalili dr. Marjeta Stražar in Vera Banko. Na vaji je sodelovalo 68 gasilcev s šestnajstimi gasilskimi vozili.

Več fotoutrinkov si lahko ogledate:

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar, Simona Pivar
Tagi