Gasilci ob Kamniški Bistrici v Domžalah hitro ukrotili požar, ki je izbruhnil v naravi

Danes okrog 17.30 ure je ob sprehajalni poti ob reki Kamniški Bistrici v Domžalah prišlo do travniškega požara. Na kraju požara so posredovali poklicni gasilci CZR Domžale in gasilci PGD Domžale-mesto, ki so so s hitrim posredovanjem gorečo travo in vejevje pogasili ter preprečili nadaljnje širjenje požara, saj je pihal zelo močan veter.

Matjaž Hribar, vodja II. izmene poklicne gasilske enote CZR Domžale, nam je povedal, da so bili o požaru med sprehajalno potjo in reko Kamniško Bistrico v Domžalah obveščeni ob 17.37 uri. Ob njihovem prihodu se je požar raztezal na približno 20 kvadratnih metrih, gorela pa sta trava in vejevje. Ker je pihal močan veter, trava pa je zelo suha, bi se požar hitro širil naprej. Gasilci so požar hitro pogasili ter pregledali okolico. Vzrok požara ni znan, obstaja pa verjetnost, da je nekdo zakuril vejevje ali pa morda odvrgel cigaretni ogorek. Na kraju so bili prisotni tudi policisti PP Domžale.

Hribar je še spomnil, da je Uprava RS za zaščito in reševanje od 20. marca 2020 dalje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države. Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Je pa že ob intervenciji gasilcev pričelo deževati. V kolikor bo v prihodnjih dneh padlo dovolj dežja, bodo tudi razmere v naravi drugačne, možnost za požar pa s tem manjše. Je pa potrebno do preklica požarne ogroženosti naravnega okolja upoštevati razglas Uprave RS za zaščito in reševanje!

Kuril kljub prepovedi

Kljub prepovedi kurjenja v naravi, pa tega očitno nekateri posameznik ne želijo ali pa nočejo upoštevati. Kot boste lahko videli na fotografijah spodaj, je občan danes dopoldan ob Kamniški Bistrici (v bližini Šumberka) požigal travo. Kljub opozorilom našega sodelavca in pa gasilcev se možakar najprej ni dal, na koncu pa je le popustil in prenehal s kurjenjem. Razburjali so se tudi bližnji stanovalci, saj se je dim valil proti njihovim hišam. Večina je imela odprta okna, na balkonih pa so sušili perilo.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi