FOTO: Posledice večjega novoletnega požara na Veliki planini

Okrog 30 gasilcev iz Gasilske zveze Kamnik je danes ponoči predčasno zaključilo novoletno praznovanje. Ob 0.24. uri so bili obveščeni, da sta na težko dostopnem terenu, med Gradiščem in Zelenim Robom na Veliki Planini, zagorela podrast in gozd. Požar, ki je divjal na površini dveh hektarjev, jim ga je z velikim trudom do jutra uspelo omejiti in pogasiti.

Dobrih dvajset minut potem, ko smo vstopili v novo leto, je bilo za okrog 30 gasilcev iz PGD Kamnik, PGD Kamniška Bistrica, PGD Srednja vas in PGD Sela pri Kamniku, konec novoletne evforije. Namesto, da bi se odpravili k počitku ali pa v krogu domačih in prijateljev nadaljevali z novoletnim praznovanjem, so jim zapiskali pagerji in prispela sms sporočila na mobilni telefon, da na Veliki planini gorita podrast in drevje, zato so se podali na težko dostopen teren in to v temi, mrazu in vetru.

Po poročanju bratskega portala Kamnik.info, naj bi do požara prišlo zaradi ognjemeta na vrhu Velike planine oziroma Gradišča. Požar v katerem se je močno razgorela podrast z visoko travo, ruševjem in posameznimi večjimi borovci, je zajel približno dva hektara veliko območje. Ob tem gre velika zahvala gasilcem in njihovemu hitremu odzivu, da se požar ni razplamtel še širše. Poleg zahtevnega in težko dostopnega terena, je gašenje požara oviral tudi veter, ki je požar hitro širil v smeri proti Zelenemu robu, gasilci pa so imeli težave tudi zaradi gostega dima, zaradi česar je bilo mogoče gašenje le z uporabo dihalnih aparatov ter tudi pri pršenju vode, saj jim je veter vodni prš nosil nazaj, voda pa je zaradi nizkih temperatur zmrzovala na njihovih oblačilih.

Na portalu Kamnik.info so tudi zapisali, da je bila sreča v nesreči ta, da je bilo v rezervoarju oziroma zajetju na Veliki planini dovolj vode, kajti voda iz cistern, ki so jo pripeljali s seboj, za gašenje nikakor ne bi zadostovala, če pa bi bilo vodo potrebno voziti iz doline, pa bi jim požara zagotovo ne bi uspelo tako hitro omejiti in ukrotiti. Intervencija je bila zaključena zjutraj ob 7.40, ko se je večina gasilcev odpravila nazaj v dolino k počitku, nekaj gasilcev PGD Kamniška Bistrica pa je ostalo na prizorišču požara in držalo gasilsko stražo.

Posledice požara si lahko ogledate v naši fotogaleriji in se na lastne oči prepričate na kakšnem terenu so se morali z ognjenimi zublji spopadati gasilci. Da o temi, vetru, mrazu in dimu ne izgubljamo besed.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Jan Gregorin
Komentarji uporabnikov
Tagi