Eksplozija plina v SPB-1, ena oseba utrpela hude poškodbe

Danes okrog 15.20 je v stanovanju stanovanjsko poslovnega objekta SPB, na Ljubljanski 84, prišlo do eksplozije plina. Na kraju so posredovali poklicni gasilci CZR Domžale, gasilci PGD Domžale-mesto, reševalci NMP ZD Domžale in policisti PP Domžale. V eksploziji je ena oseba utrpela hujše poškodbe – opekline.

Matjaž Korošec, vodja III. izmene poklicnih gasilcev CZR Domžale, ki je skupaj z gasilci PGD Domžale-mesto posredovala na kraju eksplozije, nam je povedal, da naj bi do eksplozije manjše plinske jeklenke, ki je namenjena kuhanju na prostem ali kampiranju, prišlo zaradi uhajanja plina in sicer naj bi stanovalec pred tem nanjo namestil gorilec. Po vsej verjetnosti ga ni dobro pritrdil, saj je uhajal plin in ko je prižgal gorilec, je prišlo do eksplozije, ki je po telesu poškodovala stanovalca. V stanovanju sta se v tistem času nahajala tudi njegova žena in sin, ki pa sta bila na srečo v času eksplozije v drugem prostoru. Eksplozija je poškodovala okna, saj so popokala stekla, zvilo pa je tudi pločevino in rolete.

Korošec nam je povedal, da so takoj po prihodu na kraj pričeli z evakuacijo vseh stanovalcev hišne številke. Le-ta je potekala hitro in uspešno. Že pred prihodom reševalcev NMP ZD Domžale, ki so bili na kraju zelo hitro, so nudili oskrbo poškodovanemu stanovalcu. Le-tega so reševalci na kraju oskrbeli ter ga s pomočjo gasilcev nato prenesli do reševalnega vozila, s katerim so ga prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci so še prezračili prostore, stanovalci pa so se po končani intervenciji lahko vrnili v svoja stanovanja. Po besedah Korošca je intervencija potekala zelo hitro in usklajeno med vsemi sodelujočimi enotami.

Korošec je ob tej priložnosti še opomnil, da naj bodo občani pri ravnanju z jeklenkami previdni, tudi če gre za manjše jeklenke. Nameščanje gorilca ter preverjanje njegovega delovanja, pa je najbolj primerno in varno izvesti na prostem.

Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar

Tagi