Drzna tatvina: Nasedla maserki z belim klobukom in ostala brez gotovine

Včeraj okoli 10.30 ure je v Domžalah zaenkrat še neznana storilka pozvonila pri  84-letni oškodovanki, ji ponudila svetovanje glede masaž in tako pridobila njeno zaupanje, da jo je spustila v stanovanje. Osumljenka je v stanovanju z masažo in pogovorom zamotila oškodovanko tako, da je v tem času lahko neopaženo v stanovanje vstopil drug storilec, preiskal prostore in odtujil gotovino. Oškodovanka je tatvino opazila šele po odhodu neznane storilke, ki je stara med 40 in 50 let, visoka okoli 150 cm, močnejše postave, oblečena v črno, na glavi pa je imela večji bel klobuk.

Na Policijski upravi Ljubljana opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. »O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani,« so povedali na Policijski upravi Ljubljana.

Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, prodajalci medicinske opreme, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Na Policijski upravi občanom svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi stopijo samo za vogal: »Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). Občanom svetujemo, da “priložnostnih” prodajalcev ne spuščajo v svoje domove. V kolikor pa to že storijo,  jih naj imajo ves čas pod nadzorom. V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.«

Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca

 

Komentarji uporabnikov
Tagi