Domžalski policisti v hišnih preiskavah zasegli več prepovedanih petard

Domžalski policisti so včeraj po zbranih obvestilih in pridobljeni odredbi opravili hišne preiskave pri 34-letnemu moškemu zaradi sumov prekrška po Zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI). V hišnih preiskavah na širšem območju Ljubljane, je bilo najdeno in zaseženo 176 kosov pirotehničnih izdelkov (petard) kategorij F2 in F4. Njihov glavni učinek je pok, posest ali uporaba teh pirotehničnih sredstev pa je prepovedana.

Policisti zoper 34-letnika, doma iz območja Domžal, vodijo prekrškovni postopek zaradi kršitev Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, v preteklosti pa je bil že obravnavan za istovrstne kršitve.

Uporaba pirotehničnih sredstev je lahko nevarna

Kljub vsakoletnemu ozaveščanju pirotehnični izdelki, predvsem tisti predelani in/ali kupljeni na črnem trgu, še vedno občasno povzročijo hude, trajne poškodbe, najpogosteje pri mladih. Zato na PU Ljubljana pozivajo vse, naj ne uporabljajo prepovedanih pirotehničnih izdelkov, odsvetujejo pa tudi uporabo dovoljene pirotehnike, ki jo kljub prepovedi prodaje, policisti občasno še vedno zaznajo na terenu.

Še posebej je nevarno predelovati pirotehnične izdelke zaradi večjega učinka, uporabljati pirotehnične izdelke v drugih predmetih, ali uporabljati doma izdelane pirotehnične izdelke.

“Policisti, skupaj z zdravniki in gasilci prav zaradi nevarnosti nastanka poškodb odsvetujemo kakršno koli rabo prepovedanih petard različnih oblik in moči. Poškodbe zaradi pirotehnike so različne, od manjših opeklinskih ran, brez večjih funkcionalnih posledic, do žal zelo pogosto precej hudih poškodb z obsežnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami, kot so poškodbe rok, oči in obraza. Žal so poškodbe najbolj pogoste prav pri mladih ljudeh, ki se nato celo življenje spopadajo tako s fizičnimi kot psihičnimi posledicami, ki predstavljajo breme tudi za njihove družine,” opozarjajo na PU Ljubljana.

Ne pozabite, da se pokov ne bojijo le ljudje, temveč tudi živali, ki jim december prav zaradi uporabe pirotehnike predstavlja izjemno stresen čas v letu. To velja tako za domače kot tudi za divje živali. Zato uporabo pirotehnike prilagodite tudi njim.

Nepravilna ali objestna uporaba pirotehnike pa ni nevarna zgolj za uporabnika in mimoidoče, temveč pogosto povzroča škodo na bližnjih objektih. V prazničnem času se tako pogosto poveča število požarov, saj posamezniki petarde ali druge pirotehnične izdelke mečejo v koše za smeti in zabojnike, da bi dosegli močan pok. Takšno početje je izjemno nevarno, saj se požar lahko hitro razširi tudi na parkirane avtomobile ali stanovanjske zgradbe, ki so v bližini. Lahko se zgodi, da se ponesrečijo tudi ognjemeti, ki namesto v zraku končajo v bližnjem objektu.

“Zaradi epidemije covida-19 so zdravniki v zadnjih mesecih izjemno obremenjeni. Vsaka dodatna poškodba, ki bi jo lahko preprečili, pa obremeni zdravstvene delavce, zato se poskusimo izogniti tveganjem in jih tako razbremenimo dodatnega dela, enako velja za gasilce, ki imajo delo zaradi nepotrebnih požarov,” so še izpostavili na PU Ljubljana in dodali: “Preden se torej odločite, da bi si tudi letos s pokanjem in ognjemeti popestrili praznike, pomislite na morebitne posledice in vse tiste, ki bi jim to lahko predstavljalo stres, breme ali celo nevarnost. Naš svet in prehod v leto 2021 lahko razsvetlimo tudi brez uporabe pirotehnike.”

Miha Ulčar; Foto: PU Ljubljana

 

Komentarji uporabnikov
Tagi