Brezvestnež sode z motornim oljem odložil kar v gozdu

Po številnih občinah so v pomladnih dneh organizirane čistilne akcije, na katerih ljudje, ki jim je mar za naše okolje, počistijo naše ceste, ulice, sprehajalne poti, parke, brežine rek in potokov, gozdove in divja odlagališča. Na ta način z udeležbo na čistilnih akcijah tudi delijo pomembno sporočilo o pomenu ohranjanja čistega okolja. No, nekateri tega sporočila ne razumejo ali pa ga nočejo razumeti. Govorimo o tistih, zaradi katerih potekajo čistilne akcije. Še hujši so pa tisti, ki v naravo odlagajo nevarne odpadke in ravno to se je zgodilo včeraj pri Topolah v občini Mengeš.

Čistilne akcije so namenjene temu, da se očisti naravo in iz nje odstrani vse tisto, kar ne sodi tja. Kaj vse ne sodi, to dobro vemo vsi. Ne pa nekateri, ki naravo izkoristijo za to, da se na »lahek« način znebijo stvari, ki jih ne potrebujejo več. Najbolj problematični odpadki, ki končajo v naravi so nevarni odpadki, ki se ne imenujejo zaman tako. Če se znajdejo na nepravem mestu, ogrožajo naravo in zdravje posameznikov. Zato z njimi ravnamo po predpisih in jih predamo v zbirni center ali v pomično zbiralnico, ko je ta na voljo. Opravičila za odlaganje takšnih odpadkov v naravi ni.

Policisti in gasilci so bili včeraj nekaj pred 11. uro dopoldan obveščeni, da so v gozdu ob cesti Topole – Koseze, našli  štiri kovinske sode, v katerih je bilo okoli 430 litrov motornega olja. Gasilci PGD Mengeš in Kamnik so kraj zavarovali, pristojna služba pa je poskrbela za njihovo odstranitev.

Na Policijski upravi Ljubljana so nam povedali, da je po do sedaj zbranih obvestilih ugotovljeno, da so bili ob lokalni cesti Topole – Koseze, približno 200 metrov v gozdu, najdeni štirje sodi, v katerih je bilo motorno olje. Do izlitja ni prišlo, za odvoz odpadkov pa je bila na kraj pozvana pristojna služba. Policisti z zbiranjem obvestil nadaljujejo, o dogodku bo s poročilom obveščena tudi  pristojna inšpekcijska služba.

Žal med nami še obstajajo ljudje, ki z onesnaževanjem narave kujejo svoj dobiček. V omenjenem primeru je bil motiv neznanega storilca zagotovo ravno ta. V kolikor bi odpadno motorno olje oddal pristojni službi, bi moral za to plačati. Ker pa je sode odložil v naravi, je nekaj “prihranil”. Bo pa njegov strošek veliko večji, če (ko) ga bodo odkrili. Kot smo že omenili, opravičila za takšna ravnanja ni. Za streznitev in opomin bo mogoče pomagala visoka kazen.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: cgtrade.com

 

Komentarji uporabnikov
Tagi