Glasba resnično združuje: Člani Pihalne godbe Moravče v času karantene niso pozabili na glasbo

Članice in člani Pihalne godbe Moravče v času karantene niso pozabili na glasbo in vaje. V preteklih dneh so glasbeniki skupaj, vsak iz svojega doma, posneli video za zimzeleno skladbo Moravška dolina, ki je ena najbolj znanih skladb legendarnega citrarja Mihe Dovžana, z njim pa so jo pred mnogimi leti prepevali pevci Vokalnega kvinteta Gorenjci iz Naklega.  

Moravški godbeniki so posneto skladbo delili tudi na svoji Facebook strani, kjer so zapisali, da so v času izolacije posneli video za vse svoje podporne člane, simpatizerje in občane, da jim bo čas hitreje minil. Dodali so še, da tudi med karanteno niso pozabili na glasbo in vajo ter se s tem še bolj povezali. Glasba resnično združuje.

Pihalna godba Moravče je bila ustanovljena 1924. Druga svetovna vojna je delovanje za nekaj časa prekinila, ponovno pa je zaživela leta 1974, ko jo je obudil Miro Capuder skupaj s še nekaj zanesenjaki. Godba je svoje delovanje pričela v dvorani gasilnega doma, gostila nekaj časa v osnovni šoli in si potem končno pridobila prostore v Kulturnem domu v Moravčah. V letu 1996 pa so se godbeniki odločili, da zgradijo svoj Godbeni dom, ki bi bil priključen h Kulturnemu domu. V avgustu 1997 so pridobili gradbeno dovoljenje, 1. septembra 1998 pa so bile v novih prostorih prve slavnostne vaje.

Danes godba šteje 50 članic in članov. Trenutno godbo vodi prof. Miran Šumečnik. Godba sodeluje na vseh domačih prireditvah v kraju in tudi izven občinskih meja.

Miha Ulčar; Foto: posnetek zaslona; Video: Pihalna godba Moravče

 

Tagi