“SREČNEGA IN ZDRAVEGA!” #Ajdapiše

Naj bo srečno in zdravo to novo leto 2021

Vsako leto še vedno rada pošljem klasične novoletne čestitke po pošti in glede na to, da jih tudi kar nekaj prejmem, nisem edina »tradicionalistka«. Drugače je prejeti kuverto v roke in odpreti fizično sporočilo kot pa le prebrati nek sms ali e – pošto. Dragocen je trenutek, ko bereš besede, ki jih je nekdo z mislijo nate spisal na papir. Nekateri posvetijo verze, drugi zapišejo osebna krajša ali daljša sporočila, nekateri pa kratko in jedrnato – vesel božič in srečno novo leto.

Ko sem se letos lotila pisanja, sem razmišljala, kaj napisati – kaj zaželeti v letu 2021? Sreče in zdravja? Seveda, vendar bi tako rada napisala še nekaj več kot klasično frazo. Se potrudila in jim dala vedeti, da mi nekaj pomenijo. Toda tako kot velikokrat v življenju, sem tudi tokrat spoznala, da so osnove morda navadne in enostavne, morda celo sivo dolgočasne, na prvi pogled, dejansko pa v jedru skrivajo veliko širši nauk, ki je prava paleta barv. Saj pravijo, da je bistvo očem nevidno – ali pa vsaj dobro skrito. Zaželeti srečo in zdravja je z razlogom tradicionalna čestitka, saj vsebuje čisto vse, kar človek potrebuje. Dolge besede zgolj olepšajo napisano. Čeprav človek potrebuje lepe besede, verze in poezijo, ki ga navdihnejo in pričarajo čarobni trenutek, pa je morda včasih besed preveč in so dejansko nepotreben balast, ki zakrije tisto, kar je zares pomembno. V tem primeru, zdravje in sreča.

Zdravo naj bo! Vsi, ki so v življenju kdaj resno zboleli, se svojega zdravja veliko bolj zavedajo in ga cenijo. Ko dobiš navaden prehlad in ti smrkanje onemogoča normalno dihanje skozi nos, kar naenkrat ceniš tisto prej samoumevno dihanje. Takšni smo ljudje, da ponavadi cenimo šele, ko izgubimo. Letos pa je leto, ko smo na širši ravni spoznali vrednost zdravja, predvsem javnega zdravja in pa tudi zdravstvenega sistema. So bolezni, ki ne izbirajo. Ne zanima jih tvoja starost, tvoja višina in teža, prejšnje bolezni … Tudi teža tvoje denarnice je za bolezni nepomembna. Fizična pripravljenost zagotovo pomaga pri fazi okrevanja, vendar pa tudi to ni nikakršno zagotovilo. Zdravje je vrednota. To so že v preteklosti vedeli tudi starejši, ki so si vedno zaželeli zdravja, tako ob rojstnih dnevih kot drugih priložnostih. Letos pa ob novem letu ni bilo čestitke, ki ne bi vsebovala točno to, kar moramo ceniti in si želeti tudi takrat, ko bo Covid-19 in leto 2020 le še zgodbica o drugih časih.

Srečno naj bo! Zakaj zaželeti srečo nekomu, če je vsak svoje sreče kovač? Zdravje zaželimo, ker pač ne izbiraš sam bolezni. Zakaj torej zaželeti srečo, če si jo pa lahko sami ustvarimo? Ker sem zmotno mislila, da je ta želja v povezavi z občutkom sreče in zavedanjem posameznika v smislu »srečen sem«. Posameznik mora sam poiskati svoj občutek sreče, ki se ponavadi skriva v nas samih in v cenjenju tega, kar trenutno imamo. Kar pa posamezniku zaželimo, pa je sreča v smislu štiriperesne deteljice. Človek namreč mnogo stvari v svojem življenju ne izbira in velika nesreča je, ko si v nepravem času na nepravem mestu. Naša sreča trenutno je to, da potres ni zadel nas. Nič nismo naredili bolje kot ljudje na Hrvaškem – gre za nekaj, na kar nimamo vpliva. Sreča, ki jo zaželimo, naj bi bila tisto, kar te bo spremljalo skozi leto, pa se sploh ne boš zavedal. Vse prometne nesreče, ki bi se lahko zgodile, pa se niso. Vsi tisti trenutki, »ko imaš več sreče kot pameti«.

Zdravja in sreče torej želimo, ker sta to dve stvari, ki jih rabimo za lepo življenje in jih preprosto imamo – ne moremo si jih pridelati sami. Vse ostalo si namreč lahko s trdim delom, predanostjo in srčnostjo tudi ustvarimo. Srečo in zdravja pa potrebujemo vedno znova, dan za dnem, leto za leto. Zato vam tudi želim – zdravja in sreče v tem novem letu 2021!

Ajda Vodlan (Ajda piše)

Kolumna avtorice ne odraža nujno stališča uredništva.

Ajda je s pred kratkim začela pisati tudi tedenski novičnik (newsletter), na katerega se lahko naročite. Tako boste lahko na svoj e-mail vsak teden prejeli njeno kolumno, objavljeno na našem portalu in druge zapise, ki jih objavlja, hkrati pa boste lahko prebrali tudi bolj intimen zapis, ki ni objavljen nikjer drugje. Na njen tedenski novičnik se lahko prijavite tukaj.

 

Komentarji uporabnikov
Tagi