Še ena zaprta vrata v domžalskem SPB-1 #Ajdapiše

Tudi Mesnica Luka je zaprla vrata. Kdo sledi?

SPB-1 je aktualna tema vsake štiri leta in potem v celoti izgine »iz jedilnika«. Zadnje lokalne volitve niso bile izjema in prepričana sem, da se bomo v letu 2026 spraševali podobne stvari. Dejstvo je, da zgodovina ni vedno učiteljica.

In kaj se dejansko dogaja novega? Zaradi prenove železniške postaje so bila ukinjena parkirišča, kar se pozna na prometu lokalov v SPB-ju. Upad so zaznali prav vsi od lekarne (pa vsi vemo, da lekarne ravno nimajo težav s povpraševanjem), cvetličarne v SPB-ju do tradicionalnega zelenjavarja Ložarja pa mesnice Luka, ki je prvi zaprl vrata. Ena zadnjih mesnic v občini. Pustimo ob strani debato, ali nas čaka veganska prihodnost in če pojemo preveč mesa – eno dejstvo je jasno: majhne trgovine se zapirajo, ostajajo le supermarketi. Takšni neosebni, kjer je kapital v večini iz tujine in kjer delavci le redkokdaj čutijo pristno pripadnost podjetju. Trgovine, v katerih te lastniki ne poznajo po imenu, kjer prodajalke ne poznajo tvojih najljubših produktov in kjer blagajničarka ne more ti nekaj dodati gratis, ker si stalna stranka. Neosebne trgovine. In bodimo si na jasnem: počasi bodo tudi vsi ti prodajalci izginili iz trgovin, vsaj v večini. Blagajne bodo avtomatske, produkti pa vnaprej pakirani. Kajti še eno pomembno dejstvo je: supermarketi imajo parkirišča, v centru mesta jih je vse manj. Koliko bi bilo obiskovalcev tržnice, če ne bi bilo zraven parkirišča, se lahko vprašamo?

In tukaj pridemo do izziva: kaj so Domžale? Mesto, vas, nekaj vmes? So naše strategije primerno prilagojene?

Kajti ukinjanje parkirnih mest se v centru Ljubljane ni izkazal kot slab ukrep. Vsi smo navdušeni. Lepo je, prijetno. Tudi za nas, ki tam ne živimo – ko pridemo, plačamo parkirnino. Vendar ne pridemo vsak dan ali vsak teden. Bi torej res lahko zaprli promet v centru Domžal? Ali bi s tem preprosto ukinili vse trgovinice, ki še živijo v centru? Kajti računati zgolj na lokalne prebivalce, ki lahko pridejo peš ali se pripeljejo s kolesom, ne moremo. Profil ljudi, ki jih ob sobotah srečujem na tržnicah v večini tudi niso tisti, ki živijo v samem centru Domžal – veliko se jih pripelje iz »obrobnih vasi«. Občina Domžale je namreč postala velika občina po številu prebivalcev predvsem zaradi ljudi, ki živijo v predmestju Ljubljane – delajo v Ljubljani, svojo lepo hišo ali stanovanje imajo pa v »naravi«.

Ukinjanje brezplačnih parkirnih mest je korak v smer trajnostne mobilnosti. Toda, če to pomeni zapiranje manjših trgovin, pa je na mestu vprašanje, če smo res trajnostni. Hkrati pa je potrebno tudi zavedanje, da ljudje imamo radi svoje udobje. Iščemo razmerje med ceno in udobjem ter kvaliteto, zato je naivno pričakovati, da bomo sami od sebe delali pravo smer. Na tem mestu bi morala poseči oblast, ki pa to ne naredi. Med korono smo videli primer: supermarketi so lahko prodajali rože, cvetličarne pa so bile zaprte. Kasneje so sicer to spremenili, pa vendar je bila škoda že narejena. Korona je pomagala velikim in škodovala majhnim. Koliko trgovin in gostinskih lokalov se je zaprlo v tem času?

In da zaključim: saj je le ena mesnica, kajne? Niti ne. Kot sem rekla je ena redkih v občini. Sledi ribarnica čez cesto? Pa nato cvetličarna? In hodili bomo lahko le še v neosebne trgovine. Bodo izginili prostori spontanega srečevanja in bodo Domžale res le še eno veliko spalno naselje, kjer bomo imeli le še dogodke za otroke?

Predvsem pa morda na mestu vprašanje, zakaj majhne trgovinice še vedno živijo v tujini, v zahodnih državah? Je vse res le spodbuda države ali pa so pomembne tudi vrednote ljudi? Kajti ne pozabimo, da je potrošnik kralj in vsakič, ko zavijemo v supermarket, sporočamo nekaj, se odločamo za nekaj. David ali Goljat?

Ajda Vodlan (Ajda piše)

Kolumna avtorice ne odraža nujno stališča uredništva.

Ajda piše tudi svoj tedenski novičnik (newsletter), na katerega se lahko naročite. Tako boste lahko na svoj e-mail vsak teden prejeli njeno kolumno, objavljeno na našem portalu in druge zapise, ki jih objavlja, hkrati pa boste lahko prebrali tudi bolj intimen zapis, ki ni objavljen nikjer drugje. Na njen tedenski novičnik se lahko prijavite tukaj.

 

Tagi