Park Univerzale – v pričakovanju prenove

Park Univerzale stoji v neposredni bližini Slamnikarske ulice in s svojimi veličastnimi drevesi ponuja najdebelejšo senco v Domžalah. Velikokrat sem šla tja obiskovati visoka drevesa, ki so stara več kot sto let, če je verjeti starim razglednicam s konca 19. stoletja. Takrat je bila zgrajena Oberwalderjeva tovarna slamnikov katere stavba z velikimi okni še vedno stoji nedaleč od parka. Park je obzidan s treh strani in je z eno stranjo odprt na Slamnikarsko cesto. Kljub ogromnim drevesom več vrst (tuja, rdeča bukev, lipa, breza, smreke …) in urejenim otroškim igriščem, park ne deluje tako privlačno, kot bi sicer lahko bil. Zastarela fontana, ki najbrž ni nikoli opravljala svoje funkcije, je vsaj zasajena s cvetjem. Mladi iz Centra za mlade so pred par leti s svojimi domiselnimi slikami polepšali puste zidove okoli parka, a pogled na stavbo, ki je v neposredni bližini parka, pokvari lep vtis. Zato sem si z zanimanjem ogledala postavljene panoje z načrti mladih študentk in študentov Fakultete za Dizajn iz Trzina, ki so pripravili razstavo konceptualnih rešitev prenove parka Univerzale. Projekt je nastal v sodelovanju z Občino Domžale.

Načrti, vsak na svoj način, predstavljajo novo možno uporabo parka, ki naj bi postal mesto druženja in počitka. Avtorice in avtorji so, po moji oceni, dostikrat zanemarili okolico parka, ali pa si prostora niso ogledali preden so se lotili realizacije svojih idej. Nekateri načrti obujajo novo fontano, drugi vključujejo kavarno, ki jih v Domžalah ne manjka. Pravzaprav jo že ima nekaj deset metrov stran ležeči Češminov park, zato se mi zdi v tem prostoru odvečen element. Največji izziv se mi zdi ohranitev že obstoječih starih dreves. Ta so še zdrava in imajo posebno zgodovinsko vrednost. V tem smislu bi nove rešitve morale upoštevati njihovo ohranitev, nove elemente pa prilagoditi njihovi obliki in postavitvi. Izmed vseh razstavljenih idejnih načrtov, mi je bil najbolj všečen načrt Nike Korez Meh z umestitvijo avtohtonih slovenskih zelišč v sestavo parka.

Tako sem si lahko na tem prostoru predstavljala pomanjšani Arboretum, ki bo ljudem ponujal mirno in prijetno vzdušje, kateremu se bodo radi zatekali. Odločevalcem pa, upam, ne bo manjkalo vizije pri izbiri pravega načrta, saj je treba videti mesto Domžale kot celoto, ki ponuja različne vsebine, ne da bi reproducirali tistega, česar je že tako preveč.

Vabim sprehajalce, da si sami ogledajo predloge in razmislijo, kakšen park si želijo.

Zelene površine postajajo vedno bolj luksuz, saj se jih umika zaradi gradnje parkirišč, ki jih nikoli ni dovolj. (Ali pa je avtomobilov preveč?) Pomislimo na dejstvo, da vsak odrasel človek porabi ob normalnih aktivnostih 550 litrov čistega kisika na dan in da so drevesa pomemben vir tega, za nas nujnega, vira življenja.

Zato menim, da je park Univerzale potreben prenove, a ureditve je potrebna tudi okolica parka. Pri obnovi ne smemo pozabiti, da je celotno območje nekdanjega Univerzala (vključno s parkom) vpisano v register nepremične kulturne dediščine in ima status registrirane nepremične kulturne dediščine.

Avtorica: Miomira Šegina

 

Komentarji uporabnikov
Tagi