Dušanov tedenski meni: Ljubljana zavita v dim

30. del Dušanovega tedenskega menija

Živjo, družba. Četrtek je tu in spet je čas za to, da v svojem tedenskem meniju, ki je tokrat okrogli, trideseti po vrsti, osvetlim nekatere najbolj zanimive dogodke preteklega tedna.

Spomnim se časov, ko sem še živel v Ljubljani, v najemniškem stanovanju v Šiški in delal kot varnostnik v Cankarjevem domu. Čisto takole mimogrede, vam lahko izdam veselo novico, da čez nekaj mesecev, na sveti večer, torej dan pred božičem, izide moj prvi roman z naslovom 15 kvadratov, v katerem bodo zbrani nekateri najbolj zabavni in zanimivi dogodki, ki so obeležili tri leta, ki sem jih preživel v prestolnici.

Skratka, spomnim se časov, ko sem delal kot varnostnik v ljubljanskem Cankarjevem domu in se po 12. urah nočnega šihta vračal domov, v Šiško. Nikoli ne bom pozabil specifičnega vonja ljubljanske megle ob šestih zjutraj. In dejstva, da je bila ta megla marsikdaj tako gosta, da si komaj kaj videl.

Tudi prejšnji teden je bila Ljubljana zavita v gosto meglo, a na drugačen način. Bil je torek. Dan, ko se je na Brdu pri Kranju zbrala celotna evropska politična smetana. Dan, ko je nemška kanclerka Angela Merkel, ki se po šestnajstih letih poslavlja od politike, iz rok prve zvezde slovenskega Instagrama, v prostem času pa tudi predsednika republike Slovenije, Boruta Pahorja, prejela najvišje državno odlikovanje. In medtem, ko so evropski politiki na Brdu pri Kranju jedli postrv in krompirjeve njoke, je bilo v Ljubljani pravo vojno stanje. Policisti v svojih robocopovskih uniformah povsod. Tudi na konjih. Sicer povsem mirni protesti, so v nekem trenutku eskalirali, saj so začeli policisti metati solzivec kot, da bi bil zastonj. Menda je bilo porabljenih kar 400 karnistrov solzivca. Spet (že četrtič v relativno kratkem obdobju) je bil uporabljen vodni top, policisti pa so uporabili tudi penaste naboje in pridržali 25 ljudi.

Šest let sem delal kot varnostnik. Bil po službeni dolžnosti prisoten na različnih javnih zbiranjih. Od nogometnih in hokejskih tekem, do smučarskih skokov v Planici. Od koncertov, do protestov. Videl in doživel sem marsikaj. Ampak tako prekomerne uporabe policijske sile, nisem videl še nikoli v življenju, pa sem videl marsikaj. Sporočilo, ki nam ga je hotelo prenesti vodstvo policije in MNZ, je bilo jasno. Namesto, da bi uporabili moč argumenta, so uporabili argument moči. Želeli so pokazati mišice. Želeli so nas prestrašiti. Mi pa sporočamo njim, da se jim taktika zastraševanja ni obnesla. Niti približno ne.

Bil je to tudi teden, ko smo z zgroženostjo opazovali dogajanje na celjski urgenci, kjer niso želeli sprejeti hudo opečenega štiriletnega fantka, dokler le ta ni opravil hitrega testa in dobil rezultata, da je negativen. Še ena v seriji – za moje pojme – zgrešenih odločitev, na račun katerih vedno manj zaupamo ne le politiki, pač pa tudi stroki in ljudem v zdravstvu. Že leto in pol poslušam ljudi, ki vpijejo, da jih skrbi za naše zdravje. Da so vsi odloki, ukrepi, odredbe, prepovedi in zapovedi namenjene temu, da skrbimo za naše zdravje. A se mi vedno bolj dozdeva, da gre v ozadju za izpolnjevanje neke druge agende na svetovni ravni, ki s skrbjo za zdravje nima popolnoma nikakršne zveze. Žal.

Pretekli teden pa se je žal začelo dogajati to, kar smo mnogi v svojih zapisih napovedovali že pred letom dni, a bili hitro označeni za teoretike zarot. Priča smo nenormalni rasti cen surovin in energentov. Na dnevni bazi se draži gorivo, cena plina v Evropi je poskočila za 25%, napoveduje se rast cen električne energije za 30%. Čaka nas dolga in mrzla zima, ki bo spet udarila najrevnejše in posledično najbolj ranljive segmente populacije. Verjetno edini, ki bo tovrstnih podražitev vesel, je naš minister za okolje in prostor, Andrej Vizjak, ki ima v Petrolu precejšen delež delnic. Takim ljudem se je nekoč reklo vojni dobičkarji.

V Rusiji pa je prejšnjo sredo prišlo do množične zastrupitve z metilnim alkoholom. V regiji Orenburg, na jugu Rusije, je umrlo kar 26 ljudi. Hude zastrupitve z alkoholom so sicer v Rusiji pogoste, saj pijačo izdelujejo iz poceni a potencialno smrtno nevarnega industrijskega alkohola.

Tako. V današnjem tedenskem meniju, je to vse.

Bodite dobro, pazite nase, mi pa se spet beremo čez teden dni.

Dušan Jambrošič

Kolumna avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.

 

Tagi