Dušanov tedenski meni: Alarm za Kobro 11 (v živo s slovenskih avtocest)

13. del Dušanovega tedenskega menija

Živjo, družba. Spet je četrtek, spet je čas za kolumno v kateri osvetlimo nekatere – za moje pojme najbolj zanimive dogodke oziroma novice preteklega tedna.

Bil je to teden, v katerem je svojo odstopno izjavo podala naša ministrica za pravosodje, Liljana Kozlovič. Jedro spora naj bi bilo imenovanje dveh evropskih tožilcev. Zadeva je očitno eskalirala do te mere, da se je ministrica odločila za odstop. Nekateri pravijo, da je s tem ohranila svoj obraz in hrbtenico. Sam se s tem ne strinjam. Njena hrbtenica je že davno zlomljena, njen obraz že lep čas umazan. Prepozno, gospa ministrica. Odstopila ste 14 mesecev prepozno. Sploh glede na vse, kar se je tudi na področju pravosodja dogajalo v Sloveniji od začetka epidemije do danes. Ministrica je vse to zagotovo vedela, a bila tiho. Ji pa gre v plus šteti dejstvo, da je odstopila zares. Namreč, tudi naš notranji minister Aleš Hojs, ki ga jaz ljubkovalno kličem Doktor Vaservaga (Hojs je po izobrazbi diplomirani inženir gradbeništva), je lani podal svojo nepreklicno odstopno izjavo. A si je nato premislil in postal edini minister v zgodovini Slovenije, ki je s svojega položaja sicer odstopil, a vseeno ostal na funkciji.

Vladni koaliciji, ki v parlamentu nima več večine (večina pomeni vsaj 46 od 90 poslanskih glasov), pa tudi v drugem poskusu ni uspelo “zrušiti” predsednika parlamenta Igorja Zorčiča z mesta predsednika državnega zbora. Predsednik državnega zbora naj bi na željo koalicije postal Jožef Horvat. Možakar, ki se mi je resnično prikupil s svojim osebnim rekordom teka na 100 metrov. Se spomnite tistega posnetka, ko je stavbo parlamenta zatresel rahel potres, Jožef pa je bežal. Strastno, ognjevito, s pospeški. Če bo s tako strastjo opravljal funkcijo predsednika državnega zbora, nam ni hudega. Ste zaznali sarkazem, kajne? Ste. Zelo dobro.

Bil je to tudi teden, ko so se v Ljubljani zgodili množični protivladni protesti, na katerih se je po neuradnih ocenah zbralo okrog 40 tisoč ljudi. Prav zanimivo je bilo spremljati dogajanje tisti petek. Že dopoldne so začeli postavljati pocinkane varnostne ograje na Trgu Republike. Usmiljenja vredna je oblast, ki se boji lastnega naroda. Verjetno so pričakovali, da bodo protestniki s Prešernovega trga prišli na Trg Republike. Pa so se malce ušteli. Protestniki so se zbrali pri kopališču Ilirija in s tem pokvarili načrte policistom, ki so samevali na Trgu Republike, ter čuvali stavbo parlamenta, pocinkane ograje in sami sebe. Protest z močnim sporočilom, ki ga tisti, katerim je namenjeno očitno niso znali ali hoteli prav razumeti, zato so ves božji dan bevskali po twitterju. Predsednik vlade je med drugim na twitterju zapisal, da če nam slovenska ustavna ureditev ne ustreza, se lahko preselimo v Venezuelo. Janez, ne razumeš. Če bi se vaša vlada držala slovenske ustavne ureditve, če bi se držali zakonov, če naroda ne bi žalili na twitterju, predvsem pa, če se ne bi zadnjih petnajst mesecev odkar ste na oblasti, obnašali kot da je država vaša osebna last, razlogov za proteste sploh ne bilo. Saj veš, Janez. Korelacija med vzrokom in posledico.

Prejšnji teden so na Vrhniki podelili Cankarjevo nagrado za najboljše literarno delo. Nagrado so podelili drugič zapored, letošnji nagrajenec pa je Gašper Kralj. Sicer socialni antropolog in prevajalec. Tole je njegov drugi roman. Prvi nosi naslov Rok trajanja. Odlično branje, mimogrede. Toplo priporočam. Njegovega drugega (nagrajenega) romana še nisem bral, zato kakšna beseda o tem kdaj drugič.

Bil je to tudi teden, ko je v Slovenijo po naših železniških tirih (nekateri so še iz časa Avstro – Ogrske) pripeljal prvi električni dvopodni (dvonadstropni) vlak. Slovenske železnice in švicarski Stadler, sta namreč pogodbo o nakupu vlakov podpisala že spomladi leta 2018. Skupno naj bi SŽ dobile 52 tovrstnih vlakov, ki bodo dosegali hitrost do 160km na uro. Poudarek je na udobju potnikov, dejstvu, da bo s temi vlaki možno prevažati tudi kolesa, pa razgled iz zgornjega nadstropja vlaka, bo zagotovo krasen. Ko že ravno omenjam nakupe in novosti na področju slovenske infrastrukture oziroma prevoznih sredstev. V “šoping” niso šle le slovenske železnice, pač pa tudi slovenska policija, ki gre v obnovo svojega voznega parka. Naša policija kupuje 600 novih vozil, od česar jih bo znaten del šlo za potrebe na novo ustanovljene avtocestne policije. Tako bomo poleg nemške verzije dobili še slovensko. Alarm za Kobro 11, v živo s slovenskih avtocest.

Zapis pa – kot ste redni bralci in bralke mojih kolumn zdaj že vajeni – zaključujem s športnim dogajanjem preteklega tedna.

Londonski Chelsea je zmagovalec letošnje nogometne Lige prvakov. V finalu so modri z Londona, premagali sinje modri Manchester City z rezultatom 1:0. In, če smo na tej tekmi videli en sam gol, je bila v finalu Lige Europa čisto druga zgodba. Tam sta se med sabo pomerila Manchester United in španski Villareal. Ker tudi podaljški niso dali zmagovalca, je sledilo streljanje enajstmetrovk. Na koncu so se pokala veselili Španci, ki so zmagali s skupnim rezultatom 11:10.

Prejšnji teden so nogometaši Olimpije postali pokalni prvaki. V finalu so premagali Celje. Obliž na rano, ki jo je povzročilo dejstvo, da se je naslov državnega prvaka Olimpiji izmuznil. Državni prvaki v košarki so postali košarkarji Cedevita Olimpije (v polfinalu so premagali domžalski Helios), državni prvaki v rokometu, pa so postali rokometaši velenjskega Gorenja. Celjani, sicer bivši evropski prvaki in vrsto let absolutni gospodarji slovenskega klubskega rokometa, so sezono zaključili šele na tretjem mestu.

Čisto za konec pa še ena zanimiva prigoda, povezana s športom. Zgodba ob kateri človek pravzaprav ne ve, ali bi se smejal ali jokal. Košarkarji novomeške Krke so postali slovenski pokalni prvaki. Vse lepo in prav. Zdaj pa nastopi epski trenutek. Po zmagi je kapetan Krke, odrezal mrežico na košu. V košarki je to dolgoletna tradicija. Državni sekretar z ministrstva za notranje zadeve, pa je v tem dejanju videl objestnost in vandalizem. Gospod Predalič, tradicija, da kapetan zmagovalne ekipe po koncu finalne tekme odreže mrežico s koša, obstaja še iz časov, ko vi niti približno niste vedel, da se boste ukvarjal s politiko. Toliko, v vednost.

Družba, to je vse za danes. Bodite lepo, pazite nase, mi pa se spet beremo naslednji četrtek.

Dušan Jambrošič

 

Komentarji uporabnikov
Tagi