Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu! #Ajdapiše

Koliko se zares učimo iz preteklosti?

Instagram (pa tudi druga družbena omrežja in knjige) je poln modrih nasvetov. Pri pisanju novičnika Ajda piše (naročiš se tukaj), vedno uvodoma posegam po starogrških in rimskih modrostih v latinščini. Lahko bi posegla tudi po modrostih drugih civilizacij, vendar je to predvsem zato, ker sem v gimnazijskih časih se učila latinščine in še od tam izvira moje navdušenje. Dejstvo pa je, da se modrosti velikokrat ponavljajo. Navsezadnje so področja, o katerih ljudje razmišljamo vse od našega začetka (ali vsaj začetka pisane besede). Filozofska vprašanja preteklosti ostajajo enaka – sprašujemo se o smislu, o obstoju, pa o pravi ljubezni, o vrednotah …

Veliko razmišljamo in veliko odgovorov imamo. Ponavadi so to najbolj enostavni odgovori in najbolj enostavna življenjska navodila – recimo:

  • Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu. Spremeniš lahko le sebe.
  • Kar lahko storiš jutri, naredi že danes. Kajti jutri ni samoumeven.
  • Izberi svoje bitke.
  • Kdor drugemu luknjo koplje, sam notri pade.
  • Sreča je odvisna od nas samih. Vsak je svoje sreče kovač.
  • Poznavanje sebe je začetek vse modrosti.

In še bi lahko naštevala. Na zadnjem srečanju bralnega kluba, ki ga vodim v okviru Obrtne zbornice Domžale in Knjižnice Domžale, smo se pogovarjali ravno o tem – kaj je tisto, kar nas najbolj moti v naših življenjih. Sledilo pa je vprašanje: kaj spremenimo? Ker saj poznate tisti pregovor, da je norost pričakovati drugačen rezultat, ko pa je postopek enak. Čeprav radi ponavljamo, da je zgodovina mati učiteljica, pa to žal ni. Kot družba ponavljamo stare napake in enake napake delamo tudi v lastnih življenjih.

Smo družba, v kateri naše golo preživetje načeloma ni ogroženo. Vendar zgolj preživetje – torej, da ne umreš od neke nevarnosti ali lakote. Vendar pa nam ravno družba, ki nas varuje pred nevarnostjo, postavlja tudi vse večje pogoje, kaj dejansko pomeni preživeti. Ni namreč dovolj preživetje. Ni dovolj, da imaš nekaj za obleči. Potrebuješ več. Potrebno je imeti urejeno domovanje, dopust, zdravo hrano … V sociologiji tako obstajata pojma absolutna in relativna revščina. Absolutno revnih v Sloveniji ni tako zelo veliko, veliko pa jih je relativno in ravno strah pred relativno revščino nas tudi sili, da se pehamo za uspehom, denarjem, pozicijo v družbi. Kajti sicer kako drugače bi razložili, da se zelo močno zavedamo, da smo kot družba vse bolj nesrečni, vse bolj depresivni, mentalno nestabilni, predvsem pa izčrpani? Vemo, kaj so naši simptomi. Toda, kaj pa dejansko spremenimo?

In zato danes na piedestal modrosti postavljam slednjo: bodi sprememba, ki jo želiš videti v SVOJEM svetu. Katere modrosti ponavljaš? V katere vrednote verjameš? Kakšno življenje si TI (ne družbeni ideali) želiš? Nato naredi spremembe. Kajti v vseh panogah naših življenj, od umetnosti do športa in tudi posla, so navodila za uspeh enaka: drzni si in vztrajaj. Če okoli sebe nimaš ljudi, ki živijo takšno življenje, kot bi si sam želel – je njihov nasvet res najbolj uporaben?

Za zaključek pa še ena misel – čas bi bil, da v sebi prebudimo najbolj človeško lastnost, ki si jo delimo z vsemi živalmi: željo po preživetju. In vero vase, da smo na ta svet prišli z orodji, ki nam to preživetje omogočajo (vsaj do določene točke, ker na koncu seveda prav vsi umremo). Vero v nas same, kajti celotna linija naših prednikov dokazuje, da zmoremo premagati vse življenjske izzive. Ne pozabimo, da smo potomci tistih, ki so preživeli.

Ajda Vodlan (Ajda piše)

Kolumna avtorice ne odraža nujno stališča uredništva.

Ajda piše tudi svoj tedenski novičnik (newsletter), na katerega se lahko naročite. Tako boste lahko na svoj e-mail vsak teden prejeli njeno kolumno, objavljeno na našem portalu in druge zapise, ki jih objavlja, hkrati pa boste lahko prebrali tudi bolj intimen zapis, ki ni objavljen nikjer drugje. Na njen tedenski novičnik se lahko prijavite tukaj.

 

Tagi