Jutranji blagoslov velikonočnega ognja in vode

Na veliko soboto zgodaj zjutraj so duhovniki blagoslovili velikonočni ogenj in vodo, s katerima so verniki pokadili in pokropili domove. Kjer še kurijo na trda goriva, gospodinje na ognju, ki ga zanetijo z blagoslovljenim velikonočnim ognjem, pripravljajo velikonočne dobrote. Velika sobota je sicer dan celodnevnega čaščenja Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil prenesen na veliki petek.

Na Goričici pred domžalsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja je danes ob šesti uri zjutraj zagorel velikonočni ogenj, ki je dodobra osvetlil Goričico s cerkvijo, s svojo svetlobo pa mu je pomagala tudi polna luna. Vse zbrane farane, ki so prišli na ta veličastni dogodek, je vsa ta svetloba zelo očarala. Velikonočni ogenj in vodo je ob krajši molitvi in priprošnjah blagoslovil domžalski župnik mag. Klemen Svetelj. Ogenj, ki je tako veličastno osvetljeval Goričico, pa je prižgal Cene Jagodic.

Po Evangeliju je domžalski župnik mag. Klemen Svetelj ob pomoči ministranta prižgal velikonočni ogenj v kadilu ter blagoslovil in pokadil ogenj in vodo. Zatem so prisotni farani z lopaticami naložili oglje s plamenom v pločevinke, stare pegle in podobne posode za ogenj. Nekateri so prižgali sveče, ter ogenj odnesli po pogovoru domov, kjer so že gospodinje čakale nanj, da z velikonočnim ognjem zakurijo v peči in da se začnejo pripravljati velikonočne jedi, ki jih bodo popoldne odnesle k žegnju.

Ogenj použiva, ogreva, žge, prečiščuje … zato je že od nekdaj veljal za posebej dragocenega. V Svetem pismu nastopa na več mestih; npr. Bog se Mojzesu prikaže v gorečem grmu na gori Sinaj (prim. 2 Mz 3,2); Izraelce je na poti skozi puščavo spremljal ognjeni steber, ki je bil znamenje Božje navzočnosti (prim. 2 Mz 13,21–22) ter drugod, kjer ima vlogo prečiščevanja.

Simbolika vode odkriva njen pomen v vsakdanjem življenju. Kakor si umažemo telo, si lahko umažemo tudi dušo, zato jo moramo po potrebi tudi očistiti. Voda je v različnih kulturah znamenje notranjega očiščevanja. Potopitev v vodo Gangesa za hindujce, v Nil za Egipčane ali v Jordan za Jude je imela in ima še vedno velik pomen za odpuščanje grehov in notranje očiščenje.

Velikonočni blagoslov jedil

Velikonočni blagoslov jedil ima posebno simboliko. Velikonočna jedila blagoslavljamo na veliko soboto v povezanosti s čaščenjem pri Božjem grobu ali pa pri samostojnem bogoslužnem opravilu  v kapelah, pri križih…. V Domžalski cerkvi bo blagoslov jedi vsako polno uro od 13. – 17. ure. Namen blagoslova je, da se zavemo Božje dobrote in darov, ki smo jih prejeli od Boga, ter da začutimo Božjo bližino in navzočnost v vsakdanjem življenju. Blagoslov prebudi misel in hvaležnost za milosti, ki izhajajo iz velike noči.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi