V odnosu do hrane je skrita ljubezen do nas samih

Najverjetneje ima vsak od nas svojevrsten odnos in pa izoblikovano stališče do hrane, ki se lahko skozi življenje tudi spreminjata. Marsikomu se sčasoma, v določenih življenjskih obdobjih, lahko povsem nehote in na potuhnjen način razvije ambivalenten odnos do hrane, ki postane sredstvo za zadovoljevanje čustvenih potreb, utišanje frustracij, ki jih je včasih težko prepoznat in si jih celo priznat. Ne glede na nastalo situacijo, pa nam življenje ponuja številne možnosti, kjer lahko v določenih okoliščinah tudi sami, spet drugič s pomočjo strokovnjakov, konflikten odnos do hrane spremenimo v bolj konstruktivnega. 

Če se za trenutek poglobimo in iskreno pogledamo pod površje, kjer velja hrana za biološko nujnost, lahko kaj hitro opazimo, kako se v odnosu, ki ga imamo do hrane, skriva in izraža tudi odnos, ki ga imamo do nas samih. Ljubezen, ki jo čutimo do sebe in tudi do drugih. Gre za spoznanje, do katerega sta se na svoj način dokopala tudi zakonca Golob, ki sta skupaj shujšala 100 kg in pri tem odkrila povezavo med hrano in ljubeznijo do sebe.

Maja Golob je s pomočjo vpogleda vase in razumevanjem dinamike, ki se skriva v ozadju odnosa do hrane in ljubezni do sebe, uspela korenito spremeniti ne le svoje, ampak tudi moževo življenje. Pot, ki sta jo prehodila in uvide, do katerih sta se dokopala, je Maja opisala v priljubljeni knjigi z naslovom Mala mal`ca, ki je postal priročnik namenjen vsem, ki v sebi čutijo, da si želijo sprememb.

Maja Golob

»Ko se je vsak od naju naučil, kako imeti rad tudi sebe, se je zgodila sprememba. Na začetku se moraš »trudit«, da imaš rad samega sebe. Nato sva se naučila tehnik in načinov, kako v najin vsakdan vključiti ljubezen, ki jo čutiva do sebe. Za tovrstno postopanje pa so potrebni pravi koraki. Redni koraki.«
Po šestih mesecih se Maja Golob z veseljem vrača v Kodrovo dvorano Kulturnega doma Radomlje in sicer v torek, 16. aprila 2024, ob 19.uri s predavanjem, ki nosi naslov “Ljubezen gre tudi skozi želodec.”
Maja Golob, avtorica knjige Mala Mal’ca.

Pogosto se v povezavi z odnosom, ki ga ima posameznik do hrane izpostavljata dve skrajnosti (prenajedanje in odrekanje), ki nakazujeta na “zlorabo” hrane kot poizkus uravnavanja ali bolje rečeno “utišanja” globokih občutkov in frustracij, s katerimi se posameznik še ne zmore soočiti. Ob tem pa nehote pozabimo na še en aspekt, ki nam lahko pomaga bolje prepoznati in razumeti, kaj vse se odraža v odnosu, ki ga imamo do hrane. V mislih imam ljubezen, ki jo čutimo do nas samih in najverjetneje tudi drugih. Nenazadnje ni pomembno samo kaj damo nase, ampak tudi kaj vnesemo vase?

Res je. Resnično verjamem, da nismo prišli na ta svet z »namenom«, da bi trpeli. Nismo namreč tukaj zato, da bi se počutili »slabo« in »manjvredno«, da bi se neprestano »primerjali« z drugimi.

Zdravo telo, dobro počutje in pa vitkost je mogoče združiti in osebno močno verjamem, da je vedno pravi čas za novo znanje, za novo priložnost in za želene spremembe.

Vsak od nas gre v življenju skozi različna obdobja in preizkušnje. Nekateri so na začetku, spet drugi s(m)o poskusili že 100 različnih metod. Pa naj bo to na področju hrane, rekreacije ali pri načinu razmišljanja. O USPEHu na dolgi rok govorimo takrat, ko se »poklopijo« vsi trije nivoji o katerih pa bom več povedala na prihajajočem srečanju in nam omogočijo izstopiti iz začaranega kroga.

Tudi sama sem bila nekoč tam, ko sem mislila, da ne morem, da se ne da, da…ampak to ni res…če se ne bi dalo, potem tudi nama z možem ne bi uspelo izgubiti 94kg. Moji mami ne bi uspelo pri 60tih izgubiti 30 kg, z mojimi strankami ne bi mogli izgubiti preko 7.000 kg. Zato govorim iz izkušenj.

Pogosto se rešitev skriva v drugačnem pogledu na izziv. In do rešitve najlažje pridemo, če nam pomaga oseba, ki ni čustveno vpletena v naše življenje. Jaz nisem. Vas ne poznam.

Nihče še ni sprejel neke pomembne odločitve doma med štirimi stenami. Se strinjate? Na začetku vedno nastopi neka spodbuda od zunaj.

Dovoli si.

Vredna si.

Zaslužiš si.

Samo eno življenje imamo. KDAJ, Če ne ZDAJ?!  ZDAJ je čas za spremembo. Verjamem, da se lahko vsi ogromno naučimo drug od drugega.

V torek, 16. aprila 2024, boste ob 19. uri znova gostovali v Kodrovi dvorani Kulturnega doma Radomlje. Rdeča nit prvega srečanja je bila vaša in pa moževa osebna izkušnja z izgubo kilogramov. Čemu boste na tokratnem srečanju namenili pozornost in komu je predavanje še posebej namenjeno?

Srčno si želim, da bi tokratno predavanje obiskale tudi tiste dame, ki jih je morebiti strah, ki ne vedo, kako naj se lotijo zadeve in kje naj začnejo. Rada bi jim sporočila, da sem tudi sama nekoč že bila tam, kjer so one danes. Da skupaj ugotovimo, da je potrebno znanje, čas in potrpljenje, ampak da se da – da je lahko MALA MAL`CA. Vse je namreč povezano, le da tega včasih preprosto ne vidimo. Zato je pomembno, da jim pri tem nekdo priskoči na pomoč, kajti, v kolikor bi lahko spremembe naredile same, bi to že storile. In to je v redu. Zato sem tukaj jaz, da jim pomagam, da jim pokažem korake. Da vidijo to povezavo.

Lepo in srčno vabim vse, ki si resnično želijo novih informacij, pomoči, ter nekoga, ki jim lahko pokaže pot. Prav tako lepo vabljeni tudi tisti, ki si želijo samo druženja.

Ni moj namen nikogar siliti v spremembo. Moj namen je, da vam pokažem, da je lahko vse MALA MAL`CA. Če se zato od – ločimo. Prav tako verjamem, da je vedno pravi čas za novo znanje, za novo priložnost. Zelo se veselim srečanja, da skupaj premagamo izzive.

Srečanje, ki bo potekalo v torek, 16. aprila 2024, ob 19. uri v Kodrovi dvorani Kulturnega doma Radomlje organizira Kulturno prosvetno društvo Drouz.

Priporočen dar je 10 eur.

Avtor: Ema Smodiš, Foto: osebni arhiv Maje Golob

Tagi