Pevski zbori, orkestri, folklorne skupine … Kdaj pričeti s skupnimi vajami?

Glede na zadnje informacije Vlade RS in napovedi o dovoljenem številu zbiranja ljudi v skupinah v odprtih in zaprtih prostorih se med ljubiteljskimi društvi poraja veliko vprašanj in pobud glede vaj, dogodkov idr. načinov združevanj.

Da ne bi prišlo do nesporazuma in nerazumevanja navodil o dovoljenem zbiranju, obveščamo vse, ki delujejo na področju ljubiteljske dejavnosti (pevske zbore, orkestre, godbe idr. instrumentalne ter druge glasbene skupine, folklorne skupine, igralske skupine …), da Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) zagovarja in priporoča, da najmanj do 1. junija 2020 počakajo z zbiranjem in skupnimi vajami, ker si jih zaradi pomanjkanja navodil zaenkrat vsak predstavlja po svoje.

Na JSKD so pojasnili, da si medtem prizadevajo pridobiti vsa ustrezna mnenja, preučujejo prakse iz tujine in pripravljajo natančnejše smernice na podlagi strokovnih študij o prenašanju virusa med petjem in igranjem na inštrumente, ki je vsekakor bolj tvegano kot govorjenje. Priporočila bodo vsebovala opredelitev velikosti prostorov, razdalje, št. oseb, ravnanje z maskami idr. informacije.

“Naš skupni namen je, da po eni strani ne zaviramo tistega, kar bi bilo popolnoma mogoče in varno, ter po drugi strani, da združevanja ne bi prinesla prevelikega tveganja širjenja novih okužb, s čimer bomo morali ponovno odpovedovati delovanje nekaterih dejavnosti v družbi. Vsako novo žarišče okužb v posameznih sredinah bo namreč prineslo nove karantene in prepoved opravljanja tudi osnovnih, za življenje nujnih aktivnosti (dokončanje izobraževanj v šolah in na fakultetah, opravljanje poklicev s stiki z ljudmi …),” še pojasnjujejo na JSKD in dodajajo: “Čimprej, ko bodo smernice usklajene s pristojnimi ustanovami, vam jih bomo posredovali.”

Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca

 

Komentarji uporabnikov
Tagi