Ob svetovnem tednu dojenja že 7. festival Dojiva se – tokrat tudi v Domžalah

Letos se ob svetovnem tednu dojenja organizira že sedmi festival v podporo mamica, očkom, nosečnicam in tokrat prvič prihaja tudi v Domžale. Zaradi situacije letos bodo predavanja namenjena podpori online in brezplačna, ob poti ob Kamniški Bistrici v drevoredu Lip v Domžalah, pa lahko v soboto, 1. avgusta 2020, med 9. – 11. uro prevzamete vodnike Zaupam si in sodelujete v nagradni igri!

Predavanja letos brezplačno na spletu

Predvsem potrebujemo zaupanje vase

Ženske v nosečnosti in po porodu potrebujejo dovolj čustvene, psihološke in fizične podpore, znanja in zaupanja vase, da se lažje soočajo z izzivi in se počutijo bolj samozavestne pri skrbi in negi otroka. Včasih so to podporo zagotavljale druge izkušene ženske v skupnostih, v katerih so živeli, dandanes pa je tega manj. Mnoge so prepuščene same sebi, nasprotujočim si nasvetom iz okolice in iskanju informacij po spletu.

Prav zato je Mariborčanka, doula in svetovalka za dojenje Marina P. Frangež 6 let nazaj ustanovila ​podporno FB skupino Dojiva se​ (danes šteje že 20.000 članic) in​ festival Dojiva se ​- ki letos poteka že sedmo leto. Festival je namenjen opogumljanju žensk, da ponovno odkrijejo in prisluhnejo svoji intuiciji. V poplavi informacij in dobronamernih nasvetov je pomembno, da se ženska zanese na svojo presojo in svoj občutek, ter da preko znanja raste tudi njeno zaupanje vase.

Nekaj v živo, precej pa na spletu

Ker se festivala že tradicionalno udeleži več kot 1500 družin, bo letos izveden malo drugače. Še vedno bomo, kot vsa leta doslej, ponudili možnost, da ob upoštevanju vseh potrebnih varnostnih ukrepov v 20 mestih družine prevzamejo svoj priročnik oz. ​vodnik za nosečnost, dojenje in starševstvo Zaupam si 2020​ s preko 40 strokovnimi članki o porodu, dojenju, vzgoji, prehrani in zdravju.

Tudi v Avstriji

Letos bo festival potekal ​v 19 slovenskih mestih ​(Brežicah, Celju, Cerknem, Cerknici, Domžalah, Ilirski Bistrici, Kranju, Ljubljani, Ljutomeru, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu, na Ptuju, v Sežani, Slovenski Bistrici, Trebnjem, Tržiču, Velenju in na Vrhniki), prvič pa tudi preko meje​ – v ​Celovcu​.

Teden brezplačnih online predavanj V živo ne bo druženja, delavnic in predavanj – zaradi situacije bodo letos vsa predavanja potekala online ob podpori, pomoči in izvedbi ​Veva, spletne šole za starše​, ki jo je Frangeževa ustanovila 3 leta nazaj s svetovalko za dojenje, ​Urško Repnik. ​Z vami bodo tako številni strokovnjaki, ki bi sicer predavali na festivalu. Program, termine in prijavnico na predavanja najdete na ​www.dojiva.se​. Tam so zbrane tudi vse ostale informacije glede festivala.

Izbiramo Naj podpornika dojenja med zdravstvenimi delavci

Ker se zavedamo, kako pomembni so zdravstveni delavci za vzpostavljanje dojenja in podporo v trenutkih, ko jo mame najbolj potrebujemo, smo se letos odločili pohvaliti in nagraditi vse, ki s svojim delom res izstopajo. Tako bomo na koncu svetovnega tedna dojenja razglasili naj podpornika dojenja med zaposlenimi na oddelkih slovenskih porodnišnic, med patronažnimi sestrami in pediatri po mnenju slovenskih mamic.

Številne manjše akcije v vsakodnevnem življenju

Namesto nekajurnega dogajanja, strnjenega v en dan, bo letos preko celotnega tedna med 1. in 8. avgustom potekalo več manjših akcij. Druga drugo bomo tako podpirale s svojimi zgodbami na spletu (predvsem z geslom ​#zaupamsi​), ​knjižnice ​po vsej Sloveniji bodo izpostavile kvalitetne knjige s področja dojenja in starševstva, nekateri ​gostinski lokali​ bodo v svojo ponudbo vključili hrano, ki pomaga pri nastajanju mleka, ter delili motivacijska sporočila vsem mamam z dojenčki in otroki. Vse mame vabimo, da v tem tednu s svojimi vzpodbudami, koristnimi nasveti in iskrenimi pohvalami pomagajo drugim do boljšega počutja, več samozavesti in do zaupanja vase.

Več informacij na: ​www.dojiva.se

Sanja Mikac, vodja projekta

 

Komentarji uporabnikov
Tagi