Delavnice na OŠ Preserje pri Radomljah z uporabo mikrokrmilnika Arduino

Moja naloga je bila, priprava in izvedba delavnic za učence na osnovni šoli z uporabo mikrokrmilnika Arduino. Predavanja sem vodil dijak četrtega letnika Srednje šole Domžale, na programu tehnik računalništva, Matic Zobavnik. S pomočjo profesorja Tadeja Trinka in njegovih predavanj z uporabo Arduin na srednji šoli, sem izdelal plan za izvedbo delavnic in jih pričel izvajati v mesecu januarju.

Predavanja so bila namenjena učencem osmega in devetega razreda. Učenci so se redno udeleževali mojih predavanj, kjer smo spoznavali mikrkrmilnik Arduino, njegovo programsko opremo (Arduino IDE) in vse ostale komponente, ki spadajo zraven. Izpeljali smo deset srečanj oziroma deset delavnic, kjer smo se skupaj naučili marsikaj novega in zanimivega. Cilj naloge je bilo to, da navdušim čim večje število učencev nad mikrokrmilniom in jih naučim nekaj novega.

S pomočjo mikrokrmilnika Arduino smo izdelovali različne naloge. Ogledali smo si nekaj osnov programiranja, ki smo jih potrebovali za pošiljanje ukazov Arduinu. Ko smo osvojili osnove programiranja smo se prestavili na fizični del, ki obsega mikrokrmilnik in vse ostale elemente, kot na primer: senzorji, LED diode, gumbi … Pri vsaki nalogi smo nujno potrebovali mikrokrmilnik, povezovalno ploščo in elemente, ki so bili primerni za izvedbo naloge. Ob prvih srečanjih smo se fokusirali na programersko logiko in LED diode. Za primer smo naredili nalogo semafor in knight rider. V drugi polovici predavanj pa smo poudarek preusmerili na senzorje in izdelali naslednje naloge: Alarmni sistem (PIR senzor), oddaljenost predmeta (ultrasonični senzor), vremenska postaja (temperaturni senzor + LCD prikazovalnik) itd. Ker so učenci pokazali zelo veliko zanimanja smo z urami lepo napredovali in predelali veliko snovi. Vsi učenci so osvojili programiranje Arduina in hitro napredovali, tako učenci z nekaj predznanja, kot tudi učenci, ki so se s programiranjem srečali prvič.

Učenci so bili navdušeni nad predavanji tako, da upam, da se prihodnje leto delavnic udeleži še večje število učencev.

Avtor: Matic Zobavnik

Komentarji uporabnikov
Tagi