Bliža se največji etnološki festival v Sloveniji

48. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine: 6. – 9. september 2018

Vsako leto je drugi konec tedna v septembru v Kamniku rezerviran za največji etnološki festival v Sloveniji – Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, ki vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev. Mesto bo tako letos od četrtka, 6., do nedelje 10. septembra v znamenju dediščine in tradicije, nastopov folklornih skupin ter zabave.

Vrhunec festivala bo povorka narodnih noš, ko se bo v nedeljo, 9. septembra, ob 15. uri skozi središče mesta sprehodilo okoli 2000 v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg. Tik pred povorko bodo na Samčevem prehodu potekali tudi slavnostni nagovori.

Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik pravijo, da vse dni obiskovalce čaka pester program: »Edinstvenost festivala Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine je izpostavljanje oblačilne dediščine. Letos bodo potekale štiri razstave, in sicer Markova herbija na Občini Kamnik, Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine v Galeriji Miha Maleš, Spodi n’č, gor pa b’l mau v Galeriji Dika in Le kam sodi ta obleka v Galeriji nad Kavarno Veronika. Odprtje prvih dveh razstav bo že 21. avgusta ob 16. oziroma 17. uri. V Galeriji Dika se bo razstava odprla v petek, 31. avgusta, ob 19. uri, v Galeriji nad Kavarno Veronika pa v četrtek, 6. septembra, ob 19. uri. Za zgodnejše odprtje razstav so se organizatorji odločili, da bi ta segment zgodovine čimbolje predstavili obiskovalcem festivala in širši javnosti.«

Dogajanje na glavnem odru 48. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine bo letos zaradi gradbenih del na Glavnem trgu, potekalo na Trgu prijateljstva (za občinsko stavbo).

Uradna otvoritev festivala bo v petek, 7. septembra ob 19. uri, iz programa pa izpostavljamo še nastope tujih folklornih skupin (nedelja, 9. september, ob 10.45), tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš (sobota, 8. september, ob 9.30 uri predtekmovanje, ob 15. uri pa finale), predstavitev LAS iz Slovenije in tujine (sobota, 8. septembra, ves dan na Glavnem trgu) ter večerno zabavo. V petek, 7. septembra, bodo obiskovalce zabavali Mambo Kings in Zasedba Kranjci, v soboto, 8. septembra, Pop Design, Gušti in Skalp, v nedeljo, 9. septembra, pa Skupina Špica, Ansambel Domačini in Skupina Bojsi. Vse omenjeno dogajanje bo potekalo na glavnem odru na Trgu prijateljstva.

Za sveže novice o 48. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si.

Miha Ulčar; Foto: Boštjan Tacol

Komentarji uporabnikov
Tagi