Zabavno, ustvarjalno in vse bolj priljubljeno poletno šivanje za otroke v družbi sovrstnikov

Ste se kdaj vprašali, kaj vse lahko naredijo otroci s koščkom blaga, sukancem in šivalnim strojem? Koliko različnih zamisli in idej, lahko s kančkom kreativnosti, preoblikujejo v konkretne izdelke in se ob tem še zabavajo? Šivanje v družbi sovrstnikov postaja vse bolj priljubljen način ustvarjalnega in kreativnega preživljanja poletnih počitnic, opažajo v podjetju Svilea, ki tudi letos v Domžalah razpisuje tečaje šivanja za otroke stare 10 let in več. S tečaji bodo pričeli že v drugi polovici julija, potekali pa bodo vse tja do konca avgusta, ko se bodo otroci lahko pohvalili, da so spoznali zakonitosti šivilskega ustvarjanja in se naučili šivati tudi po lastnem navdihu.

Pred začetkom letošnjega cikla tečajev šivanja, ki so namenjeni otrok, smo se pogovarjali z eno od srčnih, ustvarjalnih in predanih mentoric, ki otroke v sklopu tečaja šivanja, ki poteka v 2. nadstropju Tuš centra v Domžalah, Mestni trg 1, skrbno vodi na poti raziskovanja in ustvarjalnega šivanja s kosom blaga in sukancem.

Z veseljem nam je približala vzdušje na delavnicah in nam predstavila, kaj gre otrokom lažje od rok in kje se jim pri šivanju včasih tudi zatakne. Beseda je tekla o sramežljivosti fantov, ki so vsekakor dobrodošli, pa čeprav se morebiti srečujejo s pomislekom, da je šivanje samo za dekleta. O krojih, ki jih lahko otroci prinesejo tudi s seboj in po katerih se bodo učili šivati in pa želji, ki jo imajo in v duhu katere tečaje šivanja v podjetju Svilea tudi organizirajo.

V vsaki skupini je 5 otrok, starih 10 let in več. Tečaj šivanja organizirate julija in avgusta 2023 in sicer v trajanju 20 ur, 4 dni zapored po 5 ur dnevno, seveda z vmesnimi odmori. So otroci, ki imajo že pri 10-tih letih jasno izoblikovano željo o poklicu in so otroci, ki se želijo morebiti zgolj preizkusiti v izdelavi nečesa svojega. Kako torej poteka prerazporeditev otrok v skupine?

Otrok ne delimo v skupine. Starši ali tudi babice jih prijavijo v termin, ki jim ustreza glede na njihove dopuste, obveznosti in še prosti čas, ki ga želijo zapolniti otroku.

Tečaje šivanja organizirate že kar nekaj let in veliko otrok se je ravno z vašo pomočjo naučilo osnov šivanja. S svojimi močmi so si izdelali nekaj zase ali kot darilo za nekoga drugega in prepričana sem, da je marsikdo med ustvarjanjem začutil posebno navdušenje in odkril določen talent in predispozicije. Vam je ostal kakšen dogodek še posebej v spominu?

Kar nekaj je dogodkov, ki jih imam še posebaj v spominu. Velika večina otrok se nauduši nad šivanjem, ustvarjanjem. Zase in tudi kot darilo. Spomnim se deklice, ki je prihajala na tečaj vsako poletje. Njena želja je bila, da bi si sama za valeto izdela oblačila. Bila je res nadarjena, vztrajna. In ji je uspelo. Sama si je za valeto sešila prav luštkan poletni pajac z zadrgo. Glede na kompleksnost in težavnost njenega projekta, je obiskovala tudi tečaj proti koncu šolskega leta.

Prav tako se spomnim deklice, ki si je doma po tečaju sama sešila polover s kapuco in se prišla ponosno pokazati, ko sem imela tečaj za odrasle. Po zaključku tečaja sem prejemala še veliko slik izdelkov, ki so jih naredili otroci. Niso mi pa samo dekleta ostala v spominu. Lansko leto sta tečaj obiskovala bratca. Kot prvi izdelek sta si naredila polover s kapuco in kape. Kasneje je eden od njih sešil kapo kot darilo za prijatelja. Tudi med samim tečajem otroci povedo, kaj bodo še za koga sešili. Sem pa zelo vesela, ko jih vidim v Domžalah ali kje drugje, ko nosijo stvari, ki so si jih sami naredili. V spominu pa imam tudi otroke, ki so po tečaju navdušili za šivanje tudi mamice ali prijateljice, sošolke in so se nato tudi one udeležile tečajev.

Poleg kreativnosti sta tukaj še potrpežljivost in pa natančnost, ki sta pri šivanju zagotovo več kot dobrodošli. Kaj gre otrokom nekako dobro od rok in kje se jim morebiti malce zatakne?

Zelo je zanimivo, da jim gre dobro od rok prerisovanje krojev, rezanje krojev in tudi blaga. Zatakne pa se jim velikokrat pri motoriki. Med šivanjem je potrebno sočasno uporabljati roke za vodenje blaga ter noge za poganjanje stroja. A tudi tega se hitro privadijo.

Ali se lahko delavnic udeležijo tudi fantje? V modnih krogih so namreč izredno dejavni in nenazadnje tudi odlikovani kot uspešni modni kreatorji.

Seveda so dobrodošli tudi fantje. Imeli smo jih že kar nekaj. Sicer si oni ne šivajo pajkic temveč hlače, majico ali kapucar. Ter potem še kakšne kape za toplejše dni. Nekako se mi zdi, da so fantje bol sramežljivi. Morda jim je malce nerodno, da bi šivali. Saj sem imela kar nekaj vprašanj staršev, glede vpisa sina na tečaj. Bilo mu je namreč nerodno zaradi punc, kot češ, “fant šiva, to je za punce”. A seveda ne drži. Kar nekaj je moških modnih kreatorjev, ki so res uspešni.

Včasih je bilo iskanje krojev velik zalogaj, saj je bila njihova dostopnost omejena na časopise. Daanes je precej drugače. Katera vrsta blaga je najbolj primerna za učenje šivanja in kako je s kroji, ki jih otroci prinesejo s seboj?

Sedaj se res dobi zelo veliko krojev. Veliko jih je dostopnih preko spleta, v različnih revijah, posamezni kroji v trgovinah z metrskim blagom…

Pri nas imamo res velik in pester izbor raznih krojev, za otroke in odrasle. Vsi so jim na razpolago in po njih potem tudi izdelujejo svoja oblačila. Tako da načeloma ne potrebujejo svojega kroja. V primeru, da prinese otrok s seboj svoj kroj, pa seveda izdelamo po njem.

Glede blaga pa pri nas izdelujemo iz bombažnega jerseya, prevešanke, jeansa ali dekorativnega blaga. Ti so nekako najbolj primerni za prve izdelke. Potem pa se trudimo in ustvarjamo tudi iz bol zahtevnih materialov. Lotili smo se tudi že viskoze za poletno oblekico.

Kaj je pomembno, da vedo straši, ki premišljujejo, da bi otroke to poletje vpisali v tečaj šivanja? Kaj si želite, da bi otroci ravno s pomočjo šivanja spoznali?

Otroci ne potrebujejo nobenega predznanja glede krojenja in šivanja. Ne potrebujejo svojega šivalnega stroj. Potrebujejo samo blago za svoje izdelke. Pri nas dobijo kroje, sukance, škarje, krede, šivalni stroj…

Šivajo v družbi sovrstnikov, pod vodstvom mentorice, ki jih individualno vsakega posebej vodi skozi vse postopke od kroja do končnega izdelka. V tečajih šivanja, ki jih organiziramo v Svilei vsekakor spodbujamo ustvarjalnost, kar pomeni, oblačila ali dodatke tudi malo popestrimo. Seveda z veseljem pokažemo tudi načine, kako se lahko oblačila ali dodatki tudi reciklirajo, s čimer pomagamo ohranjati oblačila dlje časa v uporabi in sočasno varujemo naravo.

Kaj naj bi otroci ravno s šivanjem spoznali? Želimo si, da bi otroci spoznali natančnost in vztrajnost. Da začutili, kaj vse lahko sami ustvarijo in ponosno nosijo. Da namesto kupljenih daril lahko podarijo nekaj, kar so sami ustvarili in v kar so vložili svoj čas in trud. Da spoznajo proces nastajanja oblačil in kako se jih lahko tudi reciklira. Na ta način so oblačila tudi dlje časa nosljiva, kar pripomore k varovanju narave. Z reciklažo se manj oblačil zavrže. Seveda pa tudi, da spoznajo nove prijatelje.

V kolikor želite, da vaš otrok preživi del letošnjih poletnih počitnic zabavno, ustvarjalno in v družbi sovrstnikov, medtem, ko spoznava svet šivanja, lepo vabljeni, da s prijavo pohitite kajti prosta mesta se hitro polnijo. Ažuren seznam prostih terminov za tečaje šivanja namenjen otrokom je objavljen na spletni strani www.svilea.si

Cena 20 urnega otroškega počitniškega tečaj šivanja in krojenja znaša 150 €

In še dodatni bonus:
V trgovini Svilea imate 20 % popust na metrsko blago (tudi na blago, ki ga otroci ne uporabljajo na tečaju). Doplačila za uporabo njihovih šivalnih strojev ni.

Otroci iz istega gospodinjstva imajo 10 % popusta na tečaj.

Za vse dodatne informacije in prijave so vam na voljo na tel. 041-566-642 ali e-pošti svilea.tecaji@gmail.com.

Spremljate jih lahko tudi na njihovem Facebook profilu in Instagramu.

Avtor: Petra Petravič; Foto: Svilea, d.o.o., Mengeš

 

Tagi