Zabavno, igrivo in navdušujoče: Žiga X. Gombač in Ivan Mitrevski o Moji abecedi

Avtorski tandem, ki ga sestavljata Miživangavski – Žiga X. Gombač in Ivan Mitrevski, je za male in velike otroke, ki  so se  jima v torek, 23. oktobra 2018, pridružili v Knjižnici Domžale na druženju s pisateljem in ilustratorjem, pripravil prijetno presenečenje. Žiga X. Gombač in Ivan Mitrevski sta skupaj ustvarila mnoge knjige na temo zgodovine in tudi nekaj knjig z drugačno tematiko. Njuno zadnje skupno delo je lična slikanica z naslovom Moja abeceda. Za tandem Žiga in Ivana je značilen zelo izrazit avtorski izraz, ki združuje strokovno podprte podatke s humorjem ter dejstvo, da zna eden izmed njiju risati drugi pa pripovedovati. 

Žiga X. Gombač in Ivan Mitrevski sta zbranim otrokom predstavila nekaj zgodbic iz svojih knjig in jih obenem v živo tudi ilustrirala. Risanje, zabava in pripovedovanje je navdušilo mlade nadebudneže, saj se ju nekateri otroci spomnijo iz kamniške knjižice, kjer so prav prijetno sodelovali z avtorjema. V knjigi Moja abeceda mladi bralci ob posameznih črkah spoznavajo živahen vsakdanjik dveh junakov, Marka in Gaje. Njunega sveta ne sestavljajo samo običajne besede – ob črki Č tako ne pomislita najprej na čokolado, ampak na ČU-ČU-ČU, kot se oglaša vlak, in ob črki H ne na hišo, ampak na HA-HA-HA, ker se avtorja zelo rada smejita. Prizori kar kličejo k pogovoru in interakciji med staršem in otrokom, knjiga pred vami pa je tako vse prej kot klasična abecedna knjiga.

Že uveljavljeni tandem Mitrevski-Gombač se se lotil dveh zanimivih in razgibanih zgodbic. Mitrevski se je risanja na veliki papir, navit v rolo, lotil inovativno z veliko predmetov v ilustraciji, ki je spremljala Žigovo pripoved, ilustracija pa je skrivala še marsikatero podrobnost. Otroci so se zabavali med iskanjem sličic predmetov in živali, ki se začnejo s črko L, ki je bila predstavljena, a so predmete spretno umeščene v celostranske ilustracije prizorov otroci hitro našli. Tako so se otroci skupaj z avtorjema na zanimiv način srečali s črkami in besedami.

Kdo bi si mislil, da je igranje s črkami abecede lahko tako zabavno, igrivo in navdušujoče! Žiga in Ivan delujeta kot igra, s pomočjo katere so in še bodo tudi doma mali nadobudneži zagotovo nanizali še veliko zanimivih besednih peripetij in svojih zgodb ter osvojili vse črke abecede.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi