Varne točke v občini Domžale odprte tudi poleti

Tudi med poletjem se lahko zatečete v Varne točke. Gre za javne prostore, kamor se lahko mladi zatečejo, ko se soočajo s težavami. Razlogi so lahko zelo različni – so pozabili ključe, so žejni, ne najdejo doma, so tarča nasilja, potrebujejo pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Ne glede na razlog so vrata Varnih točk zanje vedno odprta. V občini Domžale jih je 16. Kje vse jih najdete, si lahko ogledate v galeriji spodaj.

Kako lahko otroci najdejo Varne točke?
Otroci lahko Varne točke prepoznajo po posebni nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena na vidno mesto ob vhodu. Varne točke se po večini nahajajo ob šolskih poteh, saj se tudi medvrstniško nasilje največkrat dogaja okoli šole in na poti v šolo, takrat ko je nadzor odraslih manjši.

Kako lahko ljudje v Varnih točkah pomagajo otrokom in mladim?
Varne točke so varen in prijeten prostor, kamor se lahko otroci in mladi zatečejo ter se pogovorijo o svoji težavi ali pa zgolj razrešijo dvom, če je njihova stiska resna težava. Varne točke nudijo prostor, ki omogoča anonimnost, saj nihče ne bo vedel, da se je nekdo zatekel v stiski. Ko in če otroci potrebujejo Varno točko, lahko vedno brez strahu vstopijo v prostor, ki je označen s posebno modro nalepko. Izberejo si lahko katerokoli Varno točko, ki je posamezniku najbolj simpatična. Odrasli v Varnih točkah pa bodo še posebej veseli, če jim bodo otroci in mladi prišli povedat tudi kakšno šalo ali kakšno drugo lepo novico, ni torej nujno, da otroci točke obiščejo samo takrat, ko jim je težko. V Varno točko lahko na pogovor pridejo kadarkoli.

Miha Ulčar; Foto: Center za mlade Domžale

Komentarji uporabnikov
Tagi