V MGC Bistrica bodo risali ornamente

Ponedeljek, 20. julij 2020, bo za stanovalce MGC Bistrica drugačen dan. V dopoldanskem času, bo v okviru projekta LAS – Za mesto in vas, stanovalce doma obiskal Franci Kek in izvedel delavnico s področja ozaveščanja o naši kulturni dediščini in socialni vključenosti starostnikov.

Stanovalci doma se bodo s pomočjo strokovnega vodstva, prepustili poznavanju in risanju ornamentov, katerih neutrudni raziskovalec in strokovnjak je bil pokojni gospod Jože Karlovšek, ki je živel in umrl v Domžalah. Bil je strokovnjak za slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar, ki je s samosvojim načinom dela v marsičem oral ledino, sočasno pa je bil tudi najbolj znan slovenski raziskovalec ornamentov.

Pri risanju ornamentov gre v osnovi za oblikovanje skupka specifičnih grafičnih elementov, najsibodi v poljubni ali simetrični sestavi. Kljub temu, da so ornamenti namenjeni okrasitvi stavb in predmetov, so v osnovi vendarle poenostavljeni okraski, za risanje katerih sta kot pri vsaki ustvarjalni dejavnosti, potrebni tako skrbnost, kakor tudi vztrajnost. Veščini, ki jih starostniki, že zaradi zavidljive starosti, ki so jo dočakali, vsekakor imajo.

Stanovalce MGC Bistrica čaka prijeten in pester dopoldan, v okviru katerega se bodo lahko vsaj za nekaj časa prepustili navdihujočemu ustvarjanju in prijetnemu druženju, ter tako pozabili na številne omejitve, ki so jim v preteklih mesecih dodobra spremenile vsakdanjo rutino in preoblikovale številne dejavnosti.

Avtorica: Petra Petravič; Foto: MGC Bistrica

 

Komentarji uporabnikov
Tagi