V Domžalah je danes cvetela prodaja, saj je dan pokal od konkurence in iznajdljivosti prodajalcev

Kdor trdo dela in se razvija, obrača zlato. (pregovor)

Srednja šola Domžale je danes gostila zelo zanimiv in atraktiven dogodek, na katerem je dan pokal od konkurence in iznajdljivosti prodajalcev, prodaja je šla v cvet, zacveteli pa so tisti, ki so bili najboljši v tehniki prodaje. Govorimo o 42. državnem tekmovanju v tehniki prodaje za dijake srednjih poklicnih šol Slovenije, ki ga je po osemnajstih letih ponovno gostila domžalska srednja šola. Na tekmovanju so sodelovale dijakinje in dijaki sedemnajstih srednjih poklicnih in strokovnih šol iz vse Slovenije, ki so vpisani v izobraževalni program Trgovec.

Da prodaja »cveti« kakor pravijo uspešni trgovci, je potrebno veliko več kot samo poznavanje prodajnih artiklov. Zelo pomemben je odnos do stranke; kako ga prodajalec sprejme, postreže ter sam splošni vtis, ki ga naredi do kupca. Za to je potrebna prava tehnika, prizadevno delo in učenje, ki traja ves čas, saj se blago oziroma prodajni produkti s časom spreminjajo, tako kot navade kupcev.

Dijakinje in dijaki so na 42. državnem tekmovanju v prodajni tehniki tekmovali na sedmih tekmovalnih področjih: konfekcija, živila, kozmetika, veliki gospodinjski aparati, mali gospodinjski aparati, obutev, barve-laki in športna oprema. Vsaka sodelujoča šola je za vsako posamezno področje lahko prijavila po enega tekmovalca, ki so se po krajši uvodni slovesnosti, ki je potekala v telovadnici Srednje šole Domžale, podali v različne trgovin po Domžalah in v okolici. Vsakega tekmovalca je ocenjevala tričlanska komisija, ki je ocenjevala naslednje sestavine: Sprejem kupca (pristop, pozdrav, nagovor), Postrežba (poslušanje, ponujanje blaga, postavljanje dodatnih vprašanj kupcu, svetovanje, pojasnjevanje, razvrščanje, določanje količine blaga ali njegove velikosti, kompletiranje blaga in dopolnilna ponudba), Zaključek prodajnega postopka (izročanje blaga in napotitev na blagajno, pozdrav), Splošni vtis prodajnega nastopa (besedni, nebesedni). Tekmovanje je potekalo v Modiani Domžale, Hipermarketu Mercator, Drogeriji market v PC Breza, Merkurju Jarše, Alpini Domžale, SAM Domžale in Intersport Domžale.

Tekmovanje v tehniki prodaje je potekalo v različnih trgovinah v Domžalah in okolici.

Na uvodni slovesnosti je vse prisotne pozdravil mag. Primož Škofic, direktor Srednje šole Domžale, ki je povedal, da to tekmovanje na njihovi šoli poteka že drugič, prvič so tekmovanje gostili leta 2000. Takrat so bile po njegovih besedah trgovine najbrž založene s precej podobnim blagom kot danes. Se je pa v tem času precej ali čisto spremenila tehnologija in ponudba: »Danes je zadeva popolnoma drugačna. To kaže na to, da se moramo stalno učiti, stalno pridobivati nove veščine, da znamo slediti vsemu kar se dogaja. Se pravi, da znamo prodajati blago, ki je danes v trgovinah in tega se je treba zavedati. Prav tega se zavedamo tudi na SŠ Domžale in prepričan sem, da tudi na vseh šolah, ki danes sodelujejo na tem tekmovanju. Prepričan sem, da smo naše mlade tekmovalce, bodoče trgovce pripravili na vse preizkušnje ali skoraj vse. Kmalu jih bomo srečevali v trgovinah, na prodajnih mestih. Kmalu bomo od njih pričakoval vse tehnične specifikacije in podobno. Želim vam, da bi se v Domžalah dobro počutili, dobro tekmovali in pokazali tisto najboljše kar znate, zato vam želim srečno na tekmovanju.«

mag. Primož Škofic, direktor Srednje šole Domžale.

Marko Mlakar, ravnatelj poklicne in strokovne šole Domžale je dejal, da je vsako tekmovanje izziv za tekmovalce in učitelje. Tekmovanje poleg znanja vključuje tudi spretnosti, kar je še poseben izziv. Ni namreč pomembno samo kataloško znanje, ampak posebna interpretacija tega znanja. Zato so tovrstna tekmovanja podobna vsakdanjemu življenju in reševanju življenjskih problemov. Prepričan je, da bo zadovoljstvo tekmovalcev še toliko večje, ne glede na dosežene rezultate. V življenju je najzahtevnejše tekmovanje s samim seboj, in del tega je po njegovih besedah tekmovanje v tehniki prodaje. »Verjamem, da bodo tekmovalci spoznali svoje lastne sposobnosti in na koncu dejali: Zmorem, torej sem boljši, kot sem bil. Želim vam veliko veselja pri samem tekmovanju.«

Tekmovalcem, njihovim mentorjem in ravnateljem sodelujočih srednjih šol je dobrodošlico izrekel tudi župan Toni Dragar, ki je vsem zaželel prijeten dan v Domžalah, mestu prijaznih ljudi. Tekmovalcem je zaželel sreče ter, da na tekmovanju pokažejo vse svoje najboljše znanje.

Toni Dragar, župan Občine Domžale.

Prisotne je pozdravil tudi Marko Cedilnik, izvršni direktor logistike v Mercatorju, glavnemu pokrovitelju prireditve. Ob tem jih je vprašal, če si predstavljajo kako bodo trgovine zgledale čez deset let. Po njegovih besedah bodo roboti ponoči polnili prodajne police, vloga prodajalcev pa bo gojiti odnose do kupcev: »Kako ljudi pritegniti v trgovino, kako jim razložiti kaj je dobro za njih, kaj potrebujejo, kaj je potrebno za to, da izpolnimo tista svoja notranja pričakovanja. Izpolnjevanje pričakovanje je poslanstvo vsakega prodajalca. Mislim, da boste na današnjem tekmovanju pokazali, da ste sposobni izpolniti vsa pričakovanja vaših kupcev.«

Prepričani smo, da so se tekmovalke in tekmovalci odrezali več kot odlično in komisiji pokazali vse svoje kvalitete, ki jih potrebuje pravi trgovec.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

Komentarji uporabnikov
Tagi