V Blagovici gostili 19. srečanje gasilskih veteranov Regije Ljubljana III

Gasilska zveza Lukovica in PGD Blagovica sta gostili 19. srečanje veterank in veteranova Regije Ljubljana III, ki se ga je udeležilo 451 gasilskih veteranov iz osmih gasilskih zvez. Srečanje, ki je v prvi vrsti namenjeno druženju, je vsebovalo tudi tekmovalni del, saj so se ekipe veterank in veteranov pomerile v vaji raznoterosti in zbijanju tarče s staro ročno brizgalno.

Gasilski veterani so s svojim neumornim in nesebičnim prostovoljnim delom soustvarjali organizacijo gasilstva na slovenskem ter jo predali mlajšim kot nacionalno bogastvo in posebnost naše družbe. Zato je pohvalno, da so na Gasilski zvezi Slovenije poskrbeli, da bodo veterani imeli tudi v bodoče svoje mesto v organizaciji. Vztrajati morajo na bogastvu pestrosti članstva gasilske organizacije, kjer si podajajo roko številne generacije. Programe dela  pripravljajo tako, da s pridom uporabljajo izkušnje in pripravljenost veteranov za delo in pomoč mlajšim generacijam, ki so od njih prevzeli svoje dolžnosti. Pri tem poskrbijo za programe, ki bodo ustrezno vključevali starejše gasilce in jim za njihov velik prispevek naklonili pozornosti v obliki srečanj veteranov in drugih družabnosti.

»Tudi v bodoče jim moramo omogočiti delo v organih gasilske organizacije in v komisijah ter svetu veteranov na nivojih gasilskih društev, gasilskih zvez, regij ter na nivoju Gasilske zveze Slovenije. Še naprej jim moramo omogočiti sodelovanje na gasilskih tekmovanjih in drugih aktivnostih v gasilski organizaciji. Poskrbeti moramo za njihovo ustrezno zastopanost pri podeljevanju priznanj in odlikovanj. Gasilskim veteranom moramo zagotoviti vse potrebno za prijetno počutje v organizaciji, ki so jo gradili dolga leta,« je dejal Slavko Jalovec, podpredsednik Gasilske zveze Slovenije in predsednik Regije Ljubljana III na 19. srečanju veterank in veteranov Regije Ljubljana III, ki se je odvijalo v petek 16. avgusta 2019, v Blagovici. Srečanje veteranov, ki sta ga v sodelovanju z Regijo Ljubljana III pripravila Gasilska zveza Lukovica in PGD Blagovica, je obsegalo tudi tekmovanje v vaji raznoterosti s petimi gasilci in zbijanje tarče s staro ročno brizgalno.

Zbrane je nagovoril Slavko Jalovec, podpredsednik GZS in predsednik Regije Ljubljana III.

Srečanja so se udeležili Jože Smole, predsednik veteranov GZ Slovenije, Janez Vidic, predsednik veteranov Regije Ljubljana III, Slavko Jalovec, podpredsednik GZS in predsednik Regije Ljubljana III, Robert Maselj, predsednik GZ Lukovica, Blaž Judež, predsednik PGD Blagovica, Vinko Dragar, podžupan Občine Lukovica ter Uroš Medič, namestnik poveljnika GZ Lukovica, ki so s pozdravnimi govori nagovorili zbrane veteranke in veterane. Prireditev, ki jo je vodil Andraž Štrukelj iz PGD Blagovica, je potekala v prijetnem druženju in seveda tudi v tekmovalnosti. Dvig zastave je pripadel veteranom PGD Blagovica, spust ob koncu prireditve pa veteranom PGD Topole, ki so bili najboljši v tekmovanju.

V vaji raznoterosti in zbijanju tarče s staro ročno brizgalno se je pomerilo petinpetdeset ekip; tri mešane ekipe, deset ekip veterank in dvainštirideset ekip veteranov. Pri veteranih je prvo mesto zasedla ekipa PGD Topole, drugo mesto PGD Vače 2, tretje pa PGD Rova 1. Pri veterankah je bila prva ekipa PGD Rova 2, druga PGD Sava 2 ter tretja PGD Nevlje 2. Pri mešanih ekipah je zmagala ekipa PGD Blagovica 1, druga je bila ekipa PGD Sava 3, tretja pa PGD Krašnja 2. Ob koncu prireditve, rezultate je razglasil predsednik Komisije B Ivan Hlade, so vse ekipe prejele priznanja ter vrečke s spominskimi darili.

V Blagovici je letos potekalo že 19. srečanje veteranov Regije Ljubljana III.

V kulturnem programu so nastopile veteranke Ženskega pevskega zbora Šmartno pri Litiji ter Godba Lukovica, ki jo je tokrat vodil asistent dirigenta Blaž Andrejka. Prijetno druženje se je pod velikim šotorov v Blagovici nadaljevalo z gasilsko veselico, na kateri je igral ansambel Smeh. V Blagovici pa bo veselo tudi danes zvečer, saj bo pod velikim prireditvenim šotorom na gasilski veselici nastopil Dejan Vunjak z Brendijevimi barabami.

Ob koncu srečanja veteranov so se predstavniki Gasilske zveze Slovenije in Regije Ljubljana III zahvalili Gasilski zvezi Lukovica ter PGD Blagovica za uspešno izpeljano 19. srečanje veterank in veteranov Regije Ljubljana III.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi