Ulično delo in Evropska solidarnostna enota v Domžalah

Ste opazili grafite v podhodu Bistra? Se spomnite skupine angleško govorečih mladih, ki so pripravljali delavnice na Slamnikarskem sejmu? Morda pa se spomnite bitke z vodnimi baloni na prireditvi Dan za mlade? Ali pa ste bili eden izmed jutranjikov na postaji, ki vas je skupina mladih presenetila s kavo in čajem? Če se na ta vprašanja odgovorili z da, ste doživeli del mednarodnega projekta Skok v ulično delo, ki so ga mednarodni prostovoljci Centra za mlade izvajali na domžalskih ulicah lansko poletje.  

V projekt Skok v ulično delo, ki je bil izpeljan v okviru programa Evropska solidarnostna enota, se je vključilo 11 prostovoljcev iz 6 držav, Španije, Francije, Poljske, Grčije, Italije in Gruzije. Tudi v letošnjem letu smo načrtovali podoben projekt in nadaljevanje uličnih aktivnosti, vendar nam je načrte prekrižala korona situacija. Zato smo se odločili, da si vzamemo malce časa in se spomnimo, kaj se je dogajalo v lanskem letu na ulicah v Domžalah.

Skupina mladih je med 13. majem in 13. junijem 2019 bivala Domžalah, spoznavala ulično delo, lokalno okolje in tudi izvedla različne aktivnosti in akcije za mlade. Skupno so pripravili kar 12 dogodkov. Dogodki, ki smo jih omenili na začetku prispevka, so bili morda najbolj vidni, so pa izvedli tudi nekatere druge. V Centru za mlade Domžale so pripravili medkulturni večer, kjer so svojo državo in kulturo predstavili skozi hrano, ples in glasbo. Tudi mladi obiskovalci Placa za mlade, dnevnega centra CZM, so jih imeli priložnost spoznati, saj so za njih pripravili zanimive igre, vključno z nepozabno zombi apokalipso.

Seveda se je največ aktivnosti odvilo zunaj, v Češminovem in Slamnikarskem parku, kjer so potekale različne športne aktivnosti, ples, mehurčki, ustvarjanje in še kaj. Vse svoje izvedene aktivnosti so zbrali v priročniku o uličnem delu, ki ga najdete na spletni strani Centra za mlade Domžale.

V okviru programa Evropske solidarnostne enote potekajo projekti prostovoljstva, ki mladim nudijo priložnosti za prostovoljsko delo, ki ga lahko opravljajo sami ali v skupini. Projekti prostovoljcem omogočajo, da pridobijo nove izkušnje, veščine in kompetence za svoj osebni in profesionalni razvoj, hkrati pa projekti odgovarjajo na potrebe družbe in prispevajo h krepitvi skupnosti. V Sloveniji je za program Evropske solidarnostne enote pristojna nacionalna agencija MOVIT.

Če te zanima kaj več o mednarodnih prostovoljskih projektih pa nas le pocukaj za rokav v Centru za mlade Domžale. Z izkušnjami iz prve roke, te pričakuje Barbara, prostovoljka Evropske solidarnostne enote, ki prihaja iz Španije in bo do januarja 2021 delala v pri nas.

Avtor: CZM Domžale; Foto: CZM Domžale

Tagi