Uh, kakšne čudeže lahko delamo skupaj!

Otroška dramska skupina Kulturnega in športnega društva Peče je bila tudi preteklo jesen pridna, saj so otroci pripravili svojo že 9. celovečerno otroško predstavo. Tokrat so pripravili priredbo zgodbe o Čebelici Maji.

Premierno so jo uprizorili v Pečah, 14. decembra 2019 in jo ponovili takoj naslednji dan na Mlinšah. Premiero sta s svojo pesmijo Na travniku popestrila tudi Uroš in Tjaša, za kar smo jima še posebej hvaležni. 19. decembra so predstavo odigrali tudi pred nabito polno dvorano Kulturnega doma v Moravčah. Letos je nastopalo kar 45 otrok, starih od treh pa vse tja do najstniških let. Scenarij je napisala Ajda Lalić, skupaj z njo je predstavo režirala Nuška Mlekuž, kostume sta tudi letos izdelali Katja Brate in Marija Brvar, za sceno pa so poskrbeli Tanja Brate, Vlado Lalić in Ajda Lalić.

Po vseh treh predstavah so otroci poželi bučne aplavze, a še večje darilo se je skrivalo v večjem pomenu naše predstave. Že od začetka obstoja otroške dramske skupine KŠD Peče smo bili odločeni, da otroke vzgajamo ne le v umetniškem ustvarjanju, temveč tudi v sočutju in skrbi za sočloveka. Tako že več let v našo dramsko skupino vključujemo deklico s posebnimi potrebami, ki je povsem enakovredna članica naše ekipe, poleg tega pa imajo naše predstave tudi dobrodelno noto.

V prvih letih smo zbirali denar za različne posameznike, zadnja štiri leta pa smo na naših decembrskih predstavah zbirali darila za otroke iz socialno šibkejših družin. Obiskovalci so na predstave prinesli različne stvari; od novih igrač, oblačil, šolskih in higienskih potrebščin, sladkarij … iz vsega zbranega pa smo z otroci sestavili darila za otroke. Konec decembra smo se z otroci ponovno sestali in skrbno pregledali vse zbrano, ter darila presortirali in sestavili kar 70 lepih in bogatih daril za otroke. Letos jih je v našem imenu med socialno šibkejše razdelila Slovenska Karitas.

Pomembno se nam zdi, da so otroci vključeni v celoten potek priprave daril, saj je izredno pomembno, da ponotranjijo veselje ob veselju nekoga drugega, ne le ob lastni sreči in koristi. Otroci z velikim veseljem pripravljajo darila in se pogovarjajo o tem, kako bo vesel tisti otrok, ki bo darilo prejel. Veseli smo, da vzgajamo sočutne občane, občutljive na stisko sočloveka.

Čeprav so Peče majhna vas in KŠD Peče majhno društvo, pa smo v teh letih z darili razveselili že prek 300 otrok. Kot pravi v naši predstavi Teta Kasandra: »Ena mala čebelica je tako zelo majhna, ko pa smo skupaj… Uh, kakšne čudeže lahko delamo skupaj!«

Tudi v letu 2020 vam želimo veliko čudežev in vas vabimo, da naše delo spremljate na naši Facebook strani Kšd Peče.

Avtor: Ajda Lalić; Foto: Kšd Peče

Komentarji uporabnikov
Tagi