Učenci OŠ Preserje pri Radomljah danes prejeli mednarodno nagrado za inovativnost

Danes popoldne je v prostorih OŠ Preserje pri Radomljah potekal slavnostni zaključek in razglasitev zmagovalnega projekta mednarodnega natečaja "Okolje in inovacija 2012", na temo zmanjševanja količin odpadkov, ki ga organizirata Toyotin sklad za Evropo in program Ekošola pri Mednarodni fundaciji za okoljsko izobraževanje. Zmagala je OŠ Preserje pri Radomljah z izdelavo inovativnega kompostnika. Na dogodku so bili prisotni tudi predstavniki Toyote, Mednarodne fundacije za okoljsko izobraževanje in podžupanja Občine Domžale.

Kot smo poročali že v preteklih dneh je učencem OŠ Preserje pri Radomljah,  s pomočjo mentorja Tomaža Pajniča in Franca Napasta in strokovnjakov iz Avtocentra Toyota Lovše, uspelo razviti in izdelati kompostnik iz večinoma odpadnih avtomobilskih delov ter drugega odpadnega materiala. Poleg tega so za delovanje kompostnika zasnovali poseben pogonski mehanizem, ki deluje na sončno energijo, kar pomeni, da omogoča samodejno obračanje kompostnega materiala.

Učenci so s svojimi današnjimi predstavami, ki so jih prikazali, več kot navdušili. Rdeča nit slavnostnega dogodka je vsebovala ekološko ozaveščenost, s katero so učenci dokazali, da jim ta stvar ni tuja, kar gre posebna pohvala šoli, ki je že dve leti del mednarodnega programa EKO ŠOLA, v okviru katerega načela trajnostnega razvoja prenašajo in vključujejo v vsakodnevno delo in učenje.

Še več, ker gre za mednarodni projekt, so  današnje predstave otroci predstavili v več tujih jezikih. S tem so pokazali, da smo del velikega mednarodnega prostora, kateremu se lahko približamo z učenjem tujih jezikov. Na OŠ Preserje pri Radomljah so dokazali, da znajo svoje učence postaviti na pravo pot. Tako s spodbujanjem na področju inovativnosti, kot s spodbujanjem učenja tujih jezikov.

Današnja nagrada OŠ Preserje pri Radomljah, je veliko priznanje šoli,  saj zna svoje učne vsebine prilagoditi, tako trajnostnemu razvoju, pridobivanju kompetenc in znanj, ki  bodo učencem omogočile, da bodo lažje in bolj samozavestno stopili na samostojno pot.

Čestitke učencem, mentorjem  ter šoli, za pridobljeno nagrado. Verjamemo, da jim bo današnja nagrada dala dodatno motivacijo pri nadaljnem ustvarjanju in učenju.

Avtor: Miha Ulčar, foto: Tina Vrankar
Komentarji uporabnikov
Tagi