Tradicionalni sprejem župana ob Tednu otroka

V posebni poslanici, ki jo je ob letošnjem Tednu otroka napisal znani slovenski pesnik in pisatelj Feri Lainšček, lahko med drugim preberemo, da so časi svobodni najlepši od časov, najlepši pa je čas, ki porabiš ga zase. Pa tudi, da lahko prosti čas po svoje deliš in sestaviš, lahko le skomigneš pa rečeš »ne-da-se«.

»Zato si želimo več prostega časa.

Več časa za sanje, za ždenje, cartanje,

za urice polne prijetne bližine

in tihe trenutke za samost in branje.

Želimo si čas za otroško veselje,

Za družbo, za igro, za noro zabavo,

Za možnost, da včasih res gremo po svoje

In polni nemira se zleknemo v travo.«

 

Te kitice so bile tudi izhodišče nagovora župana Tonija Dragarja, ki je v Tednu otroka v organizaciji Zveze prijateljev mladine Domžale, prisotna je bila tudi bivša predsednica Ema Škrjanc Ogorevc, povabil predstavnike učencev vseh osnovnih šol in mentorje na tradicionalni sprejem. V nagovoru je zlasti poudaril, da si želi, da bi otroci znali uživati in se zavedati pozitivnih posledic prostega časa, da je kot tak izredno pomemben za odraščanje in medosebne odnose. Pošalil se je, da zagotovo noben izmed njih v prostem času ne uporablja računalnika in telefona, ter da se skoraj zagotovo vsak dan igrajo ristanc, zemljokrast ter kavbojce in indijance. Na kratko je predstavil tudi delo Občinskega sveta in Občine, posebej na področju vzgoje in izobraževanja.

Drugi del prijetnega srečanja je prinesel kar nekaj predlogov, za katere je župan obljubil, da jih bo občina preučila in skušala uresničiti. Predlogi so bili predvsem povezani z večjo prometno varnostjo otrok na cesti, k čemur bo pripomogla tudi ureditev križišča z železnico v centru Domžal; kolesarskimi potmi v občini, še več varnih prehodov – posebej na prometno obremenjenih cestah. Mladi so predlagali pokritje bazena in še več rekreacijskih površin za aktivno druženje, še posebej pa je bilo opozorjeno na premalo telovadnic in premajhni jedilnici na dveh OŠ. Večino problemov župan Toni Dragar pozna in je mladim že predstavil rešitve.

Ob koncu sta učencem župan in predsednica ZPM Domžale zaželela, da bi se znali odklopiti ter se resnično vživeti v njihov prosti čas. Da je kdaj dovoljeno tudi brez slabe vesti tudi nič početi, ker so v današnjem svetu učenci že tako obremenjeni s šolskimi in izvenšolskimi obveznostmi.

Kot je zapisano v poslanici: Kaj vemo o času? Da gre in mineva. Je zdajšnji, pretekli, prihodnji in večni. Nam gleda na ure, ne mara zamude in teče prehitro, ko skupaj smo srečni.

Letošnji Teden otroka® poteka od 1. do 7. oktobra. Glavna tema bo kvalitetno preživljanje prostega časa. Zavedati se je potrebno, kako dragocen in pomemben je. Tako za otroka, kot za celotno družino. To je tisti čas, ki si ga otroci lahko organizirajo po svoje, ko iščejo tisto, kar jih veseli in navdušuje. Se družijo s prijatelji in razvijajo svoje socialne kompetence, pridobivajo izkušnje iz sveta okoli njih med plezanjem po drevesih, na košarkarskih in nogometnih igriščih, pa tudi na sprehodu po gozdu ali bližnjem travniku. Družine spodbujamo, da se čim večkrat »prostočasijo« skupaj in da starši kdaj pa kdaj v svoj dom spustijo tudi dolgčas.

Teden otroka je projekt ZPMS, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja 7 dni. V Tednu otroka® se organizirajo različni prostočasni in razvedrilni programi za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji.

Teden otroka temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov, Mednarodna zveza za varstvo otrok (I.V.C.W.) in Mednarodni fond za pomoč otrokom Unicef pa sta od leta 1957 skrbela za obeleževanje tega dne.

Avtor: Občina Domžale Foto: Vido Repanšek

Komentarji uporabnikov
Tagi