Spomin na tombolo je še izjemno živ

Tombola je tako zelo preprosta, kakor tudi izjemno priljubljena igra. Ima svoja pravila in tudi navodila, ki pa vsekakor dopuščajo možnost prilagoditve, upoštevajoč konkretne okoliščine, v katerih se tombola izvaja. Določene izjeme tako odpirajo prostor svobodi in vključenosti sodelujočih, ki se iz preprostih opazovalcev ali pasivnih gledalcev, spremenijo v prave pravcate akterje. Posebne akterje, ki v jeseni življenja, glede na lastne zmožnosti, v svoje roke vzamejo škarje in platno, ter diktirajo tempo in praktično izvedbe igre.

Med stanovalci Mgc Bistrica, je tombola izjemno priljubljena igra. Z veliko vnemo jo pričakujejo, se jo veselijo in v velikem številu, z entuziazmom, tudi udeležijo. Velika jedilnica, poleg aule, postane tako prizorišče včasih celo več kot uro trajajočega druženja, ki poteka v prijetni, sproščeni, ter izjemno energični atmosferi, kjer sta zaradi čakanja na pravo kombinacijo žrebanih številk, pogosto na preizkušnji tako potrpljenje, kakor tudi sreča.

Klasičen način označevanja žrebanih številk, dopolnjen s sodobno tehnologijo, ki jo nudita računalniški program in plazma, kjer se izžrebane številke tudi prikazujejo, v veliki meri poenostavlja celoten potek dogajanja. Ravno zaradi tega lahko starostniki aktivno sodelujejo pri žrebanju in iskanju številk na listkih, ki jih imajo pred seboj. Za njihovo preverjanje pa jim zagotovijo potreben čas, kar jim daje občutek varnosti in pomirjenost, saj vedo, da ničesar ne zamujajo. Da zmorejo tudi sami številke žrebat in jih s pomočjo mikrofona tudi glasneje prebrat. Morebitna začetna zadržanost ali celo strah, tako hitro izgineta in pustita prostor želji ter pogumu, po kar se da aktivni udeležbi, ne le pri iskanju in črtanju številk, ampak tudi pri njihovem žrebu.

Vsaj tako je bilo še nedolgo nazaj in so fotografije nastale v času, ko še ni bilo določenih omejitev. V upanju, da se bodo razmere v domovih za starostnike in medgeneracijskih centrih, kar se da hitro znova vrnile v razmere, ki smo jih nekoč poznali, skušajo tudi starostniki v pogovorih, kar se da ohranjat živ spomin na tombolo.

Avtorica: Petra Petravič; Foto: arhiv MGC Bistrica

Tagi