Ljudske pevke Šole zdravja zapele stanovalcem MGC Bistrica

Leto 2020 in 2021 je bilo za Medgeneracijski center Bistrica, tako kot za vse DSO-je v Sloveniji, leto mnogih preizkušenj. V dolgih mesecih številnih izzivov, s katerimi so se na svoj način bojevali stanovalci in zaposleni, je žal nekaj stanovalcev odšlo za mavrico. Covid–19 in pridružene bolezni so bili žal skupaj premočni za človeško telo. Toda nazadnje so zdravstvo, stanovalci in zaposleni z združenimi močmi, v duhu poslanstva, ki ga čutijo do poklica in stanovalcev, uspeli v danih razmerah narediti največ, kar so lahko.

Na svojevrsten način so zaposleni uspeli lajšati stanovalcem občutek osamljenosti, ki se je zaradi oddaljenosti od bližnjih skušal zapisati v njihova srca. Po svojih najboljših močeh so stanovalce bodrili in pa spodbujali k ohranitvi upanja, ter izvajanju dejavnosti, s katerimi starostniki ohranjajo psihofizične spretnosti. Tako so v petek, 21. maja 2021, pričakali ljudske pevke Šole zdravja iz Domžal v duhu razgibavanja. Stanovalci so imeli jutranjo telovadbo, kjer se je vsak po svojih močeh in zmožnostih razgibal ob zaposlenih, ki so jim kazali vaje ter z njimi telovadili.

V veliko avlo MGC Bistrica je prišlo deset ljudskih pevk Šole zdravja iz Domžal ter njihova zborovodkinja Marika Haler, ki kot prostovoljka spodbuja petje tudi v MGC Bistrica, kjer je pridobila velike simpatije med stanovalci in zaposlenimi, k pevskim vajami namreč hodi velika skupina pevk in pevcev, z ljudskimi pevkami Šole zdravja pa veliko sodelujejo. To starostnike vrne v mlada leta, zato so tudi ob nastopu ljudskih pevk zapeli nekaj pesmi.

Marika Haler je v uvodu dejala, da je mesec maj mesec ljubezni in kulture. Nenazadnje smo štiri dni nazaj praznovali dan kulture, ki pa lahko traja cel mesec in tudi celo leto, saj nas to vse poživlja in vrača v mlada leta.

Ljudske pevke Šole zdravja in stanovalci MGC Bistrica so se lepo »naužili« slovenske ljudske pesmi, ki so jih peli izmenično, ob koncu pa so skupaj zapeli še »Vse najboljše« za vse, ki so imeli rojstne dneve v preteklih mesecih, pa ga niso mogli zaradi epidemije praznovati. Marsikaj lahko naredimo za starostnike, saj se jim s hitrimi koraki približujemo tudi sami, zato je pomembno, da usmerimo energijo tja, kamor lahko in skušamo starejšim pregnati občutek osamljenost z majhnimi dejanji, ki obudijo spomin na lepe trenutke in pa pričarajo nasmeh na lica.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi