Češminke s plesom razveseljevale stanovalce MGC Bistrica

Češminke so domžalska folklorna skupina, ki deluje že 10 let. To so super starejše plesalke, po novem tudi plesalci, ki uživajo v plesu, glasbi in ohranjanju kulturne dediščine. Lep in pester program so v sredo, 16. marca 2022, pripravili za stanovalce in varovance MGC Bistrica, kjer so premierno prav njim prikazali plese, ki jih bodo folklorniki zaplesali ob svoji deseti obletnici. Ni besed, ki bi opisale obraze srečnih stanovalcev in varovancev ob njihovem nastopu.

Plesalce je na harmoniki spremljala njihova dolgoletna spremljevalka prof. Mila Živulović, ob njej pa so zaigrale tudi citrarke skupine Notice pod vodstvom prof. Petra Napreta. Program je povezovala Ana Cajhen.

V teh časih, ko so se sprostili koronski ukrepi, različne skupine s petjem, plesom in igranjem tedensko razveseljujejo stanovalce in varovance MGC Bistrica. Stanovalcem je to pomembna hrana za dušo, saj sami ne gredo v kino ali na kakšne koncerte, zato so vsi nastopajoči, ki jim v veliko avlo MGC Bistrice prinesejo veselje, vedno dobrodošli.

Folklorna skupina Češminke deluje že deset let, delujejo pa v okviru Kulturnega društva Domžale, ki ga vodi Pavle Pevec. Skupino je ustanovila in jo vodi Boža Bauer, poleg slovenske plesne glasbene dediščine plesalke prikazujejo tudi domžalsko kulturno dediščino, slamnikarstvo v Domžalah in okolici. Trudijo se ohranjati slovensko ljudsko pesem, še posebej pa skrbijo za lepo domače narečje. Vsa leta so sodelovale samo plesalke, letos pa se jim je pridružilo osem plesalcev. Plesalke od vsega začetka na harmoniki spremlja prof. Mila Živulovič, pri ljudskem petju pa jim občasno pomaga prof. Andreja Polanec. Deseto obletnico bodo obeležili 27. marca 2022, v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

Tagi