Podali so se na izlet po okrašenih Domžalah

Mineva leto dni, ko so v Medgeneracijskem centru Bistrica prosili za pomoč pri ogledu novoletnih lučk v centru Domžal. Seveda so se jutranji telovadci iz skupine Drevored 88 lip Domžale Društva Šola zdravja ter pevke Ženskega pevskega zbora Stane Habe odzvale na povabilo. Marika Haler, s srcem predana prostovoljka v MGC Bistrica je takoj ponudila pomoč, saj v teh skupinah sodeluje tudi sama. Od takrat so varovance doma na invalidskih vozičkih že velikokrat peljali na različne destinacije po Domžalah.

V ponedeljek, 23. decembra 2019, so se odločili, da varovancem MGC Bistrica Domžale peljejo po okrašenih Domžalah. Po deževnem obdobju je končno posijalo sonce, ceste so se osušile, zato je bil izlet idealen. Marika Haler je za naš portal povedala, da je prostovoljstvo v teh časih temelj za boljšo prihodnost starostnikov, saj se srečajo starostniki in prostovoljci, ki se družijo, obojim pa je v veselje, saj prostovoljci naredijo dobro delo, da starostniki čim večkrat lahko uživajo v sprehodih. Nikoli ni bilo problema s prostovoljci, tudi do 30 se jih zbere za prevažanje, organizacijo in vodenje. Na pomoč pridejo tudi telovadci sosednjih skupin Društva Šola zdravja, če je potrebno ter članice Ženskega pevskega zbora Stane Habe.

Tokrat se je zbralo 27 prostovoljcev, saj so na sprehod peljali 21 starostnikov na vozičkih, željnih videti okrašene Domžale. Še največ dela je imelo osebje MGC Bistrica z oblačenjem, nekaj pa se jih je podalo na pot za spremstvo. Zadovoljstvo na koncu pa je na koncu bilo veliko in obojestransko. Med potjo so vsi prepevali, si veselo ogledovali Domžale. Moški del prostovoljcev je pomagal pri prečkanju prehodov za pešce ter pri prečkanju cest pri semaforjih. Ovir na cesti na srečo ni bilo, saj je Občina Domžale v zadnjih nekaj letih poskrbela, da se čim več pločnikov naredi po meri oseb na invalidskih vozičkih, da le-ti lahko brez problema prečkajo cestišča.

Za veselo razpoloženje je poskrbelo tudi vreme z zahajajočim soncem in nagajivimi oblaki, ki so se obarvali v oranžne barve, kar je lučkam ter enkratni novoletni jelki v centru Domžal še povečalo vrednost ogleda. Seveda so si ogledali Domžale vse do gostilne Keber, pred katero so obrnili ter se napotili nazaj proti središču Domžal. Kjer koli so se ustavili, so združeno skupaj zapeli ter uživali, mimoidoči pa so jih z odobravanjem pozdravljali. Že v popolnem mraku so se vrnili v MGC Bistrica, kjer je stanovalce že čakala večerja.

Ob koncu so vsi skupaj zapeli v avli ter si zaželeli vesele božične in novoletne praznike, z željo, da se spet čimprej podajo na kakšno destinacijo po Domžalah, saj le-teh ne manjka. »Hvala vozičkarjem in prostovoljcem. Le tako se bo v Domžalah širilo prostovoljstvo za druženje in polepšanje dnevov tistim, ki so prikovani na domsko življenje,» se je s temi besedami zahvalila Marika Haler. Ob koncu se je Franc Habe v imenu vseh zahvalil Mariki za vso požrtvovalnost in njen trud, da bi prostovoljstvo v Domžalah zaživelo na polno ter ji izročil rožo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi