Žive(le) počitnice! Nekaj počitniškega za sredo

Začele so se prve letošnje počitnice in pred vami nekaj idej za preživljanje aktivnih počitnic. Vabimo vas, da se nam pridružite na spletnih dogodkih in delavnicah, ki vas bodo kulturno obogatili in kjer se boste naučili veliko novega. Za vas so jih pripravili KD Franca Bernika, CZM Domžale in Knjižnica Domžale. Tokrat v malce drugačni obliki, kot smo bili vajeni. 

Učitelj Žaba

od 9.00 do 20.00, spletna dvorana Mestnega kina Domžale
igrani film / Meester Kikker / režija: Anna van der Heide / scenarij: Mieke de Jong, po knjižni predlogi Paula van Loona / igrajo: Yenthe Bos, Nick Slokkers, Jeroen Spitzenberger, Georgina Verbaan, Paul Kooij, v slovenščini pripoveduje Špela Frlic / 2016, Nizozemska / distribucija: Fivia / 82′ / podnapisi, 6+

Gospod Franc pač ni navaden učitelj. Če deklici Siti poči guma, jo v šolo odpelje na balanci. Zgodi se mu, da med poukom zbeži na stranišče in ga ni več nazaj. V razred včasih vstopi blaten, moker in strgan, potem pa mu učenci pomagajo, da se preobleče v roza trenerko. In … kdaj pa kdaj tudi kvaka. Zakaj vse to? Ker se učitelj spreminja v žabo. Kot njegov oče, dedek, pradedek, družinska lastnost pač. Sita je prva, ki izve za njegovo dvojnost, počasi pa je navdušen že ves razred. Biti žaba vseeno ni prav nič lahko, zlasti če ti po glavi skače ravnatelj Štorklja, toda učenci so prepričani, da je gospod Franc najboljši učitelj na svetu. Na praznovanju stoletnice šole pa ga morajo rešiti pred požrešno štorkljo … Film avtorice Navihanega Brama pokaže, kakšen je najboljši učitelj na svetu, in spominja, da je treba otrokom prisluhniti.

Sprehod po domžalsko

ob 11.00, zbirno mesto pred Slamnikarskim muzejem / obvezna prijava
sprehod v spremstvu vodiča / primerno za družine oz. udeležence starosti +9 v spremstvu odrasle osebe / zbirno mesto: Slamnikarski muzej / trajanje 1,5 ure / prost vstop, omejitev do 10 oseb, maska / obvezne prijave na slamnikarski.muzej@kd-domzale.si do 23.2. / foto: razglednica iz arhiva Knjižnice Domžale

Vabimo vas na urbani sprehod po Domžalah, ko so bile videti precej drugače kot danes. Na sprehodu bomo spoznavali, kako se je naše mesto spreminjalo skozi čas in kako je na spremembe vplivalo slamnikarstvo. Na krožni poti v centru mesta si bomo preko zanimivih zgodb ogledali glavne kulturno-zgodovinske točke kot so: Ravnikarjeva in Oberwalderjeva tovarna slamnikov (kasneje tovarna Univerzale), Vrečarjev portal po načrtih priznanega arhitekta J. Plečnika, secesijski stavbi Kulturnega doma Franca Bernika Domžale in Müllerjeve vinske kleti, Slamnikarski muzej, muzejska hiša Menačenkova domačija itd.

miniGALERIJA: Lisice in druge zverine

ob 17.00, v živo na Zoomu / obvezna prijava
delavnica / vodi likovna pedagoginja Lučka Berlot / program je namenjen otrokom (od 5 let dalje) in mladim, k ustvarjanju vabljeni tudi starši

V miniGaleriji se bomo tokrat srečali z razstavo Črtomirja Freliha, Lisice in druge zverine. Vabimo vas, da si iskrive, zabavne in likovne basni ogledate v živo v Galeriji Domžale, nato pa se nam pridružite na virtualni delavnici!

Na delavnici bomo spoznali umetnika in njegov način dela, nato pa se bomo tudi sami lotili ustvarjanja likovnih pripovedk in šal. Lisicam se bodo na delavnici pridružile še druge gozdne živali, mi pa se bomo naučili kako zgolj s svinčnikom in papirjem ustvariti razgibane in zabavne risbe.

Igračarije – Jakobova lestev

cel dan na spletni strani Knjižnice Domžale
izdelajmo igračo z Lucijo / delavnico vodi: Lucija Capuder

Doma izdelane igrače pri otroku vzbudijo veliko zanimanja. Z njimi da svoji domišljiji prosto pot. Nimate idej? Lucija vam bo pokazala, kako izdelate igračo iz predmetov in materialov, ki jih najdete doma: papir, lesene paličice, vžigalice, zobotrebci, vata, škatlice, kolaž, vrvice, ostanki volne, blaga, tulci …

Brihtologi & brihtarije / poklic: knjižničar

cel dan na spletni strani Knjižnice Domžale

Družinam z osnovnošolskimi otroki ponujamo kakovostno preživljanje prostega časa. Spodbujamo branje in uporabo kakovostnega knjižničnega gradiva po vnaprej pripravljenem seznamu Brihtologi berejo, ki je vključen v spletni kviz Brihtologi v Knjižnici Domžale.  Danes vas čakajo teme, obogatene z zanimivimi video posnetki, kvizi, miselnimi ugankami in izborom leposlovnega in strokovnega gradiva.

Lov na CZM-jčka

od 10.00 do 20.00, v živo, lokacije po Domžalah

Vsak dan bomo skrili 5 značk na različne kotičke po občini Domžale, točne lokacije bomo razkrili zjutraj, ob 10. uri, na Facebook profilu, Instagramu in spletni strani Centra za mlade Domžale. Značko prinesi v CZM in dobiš nagrado! Na lov se lahko podate sami, z družino ali prijatelji. Želimo vam uspešen lov!

Počitniški kviz: Družabne igre

od 12.00 do 21.00, spletna stran Centra za mlade Domžale

Vsak dan ob 12. uri bomo objavili počitniški kviz, ki bo odprt do 21. ure istega dne. Po končanem kvizu bomo objavili rezultate. Ste pripravljeni na počitniški izziv?

Joga

od 19.00 do 20.00, v živo na Zoomu / obvezna prijava

Vadba joge prek ZOOM-a z učiteljico hatha joge Špelo Kren. Obvezne so predhodne prijave na info@czm-domzale.si. Vadba je namenjena mladim med 15. in 30. letom in je brezplačna.

»KUL« kultura

Dostopno ves čas od 22. do 25. februarja, spletna stran Knjižnice Domžale
Moja družina bere in aktivno preživlja prosti čas –  v knjižnici in kulturnem domu

V projektu družinskega branja »Kul« kultura lahko sodelujejo vsi člani družine. Zaželeno je, da je vsaj en otrok, ki sodeluje v projektu, star med 9 in 15 let. Za zaključek projekta je potrebno: prebrati nekaj knjig, obiskati vsaj dva dogodka v organizaciji Kulturnega doma Franca Bernika, šole ali splošne knjižnice, se odpraviti na potep po okoliških krajih.

MEGA kviz – Slovenski knjižnično-muzejski mega kviz

Dostopno ves čas od 22. do 25. februarja, spletna stran Knjižnice Domžale
S knjigo v svet

Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz je moderna oblika knjižnično-informacijskega opismenjevanja. Primeren je predvsem za učence drugega in tretjega triletja osnovne šole. Letošnji kviz je posvečen Bralni znački, ki že 60 let spodbuja razvoj bralne kulture na Slovenskem. Vse informacije in gradivo, ki vam lahko pomaga pri reševanju kviza, dobite v Knjižnici Domžale.

Karin Božič Zupančič; Foto: Kulturni dom Franca Bernika, Knjižnica Domžale, Center za mlade Domžale

 

Komentarji uporabnikov
Tagi