Vse najboljše enota Kekec!

Vrtec Domžale, enota Kekec

Pisalo se je leto 1974, ko je v Radomljah vrata odprla enota Kekec, ki je v svoje vrste vabila otroke od 6 mesecev do 7 let. Petdeset let pozneje smo se na igrišču istega vrtca zbrali starši generacije otrok 2018–2022.

Že dneve pred zabavo smo opazovali, kako je vrtec dobival praznično podobo: pisane zastavice, razstavo risbic pri Kamniški Bistrici, otroci so narisali svoje portrete, ki krasijo ograjo vrtca. Vzgojiteljice so v garderobah pripravile razstavo, kjer so na ogled postavile stare igrače, smučke, kotalke in druge rekvizite. Pozornost so pritegnili tudi albumi, v njih pa fotografije, na katerih se je prepoznal marsikateri krajan okoliških vasi.

Na dan slavja smo se zbrali pred vrtcem in kukali na igrišče, kjer je vrtičkarje pričakala kopica dogodivščin: z gasilci so z vodo podirali tarčo in se z vrha vrtca spuščali po jekleni vrvi, skakali po napihljivem gradu, se sladkali s pokovko in sladkorno peno. Vrtčevsko igrišče je za en dan postalo mini živalski vrt, saj so najmlajši spoznali ščurka, podgano, močerada in kačo. Dekleta so se z izdelanimi kronami, s pisanimi zapestnicami in navihanimi kitkami, ki smo jim jih zavidale še mamice, prelevile v mične dame, fantje pa so s poslikavami na obrazih postali čisto pravi superjunaki.

Za češnjo na torti je poskrbel čarodej Toni, ki pa se mu je med izvajanjem trikov kljub čarobnemu prahu zatikalo, zato so mu na pomoč priskočili pomočniki, ki jih je našel kar med občinstvom. Skupaj so pogumno čarali in nas puščali odprtih ust, otroci pa so za nagrado z odra odšli bogatejši za unikatno umetnijo iz balonov.

Hvala srčnim Kekčevim »Mojcam« (Martini in Jani pri Metuljih, Janama pri Polžih, Martini in Mojci pri Medvedih, Andreji in Saši pri Pikapolonicah ter Nini), saj so otrokom zasnovale tako krasno in pestro popoldne, da se je vdal tudi napovedani dež.

Po kekčevo vam za naslednjih 50 let kličemo: »Srečno!«

Avtor: Starši otrok iz enote Kekec; Foto: Starši otrok iz enote Kekec

Tagi