Pustovanje v 1. triadi OŠ Preserje pri Radomljah

Tudi letos smo se v 1. triadi OŠ Preserje pri Radomljah odločili, da bo pustni sprevod po okolici šole sestavni del našega pustovanja, in sicer za približno 250 učencev in učenk od 1. do 3. razreda ter 18 spremljevalnih učiteljic. Na pustni torek, 13. februarja 2024, smo že dopoldne takole začeli odganjati zimo: najprej je bil zunaj pred šolo zdaj že tradicionalni nastop kamniških mažoretk. Brez njih si pustovanja sploh ne predstavljamo! Super uigrana ekipa nas je odlično ogrela za naslednji podvig.

Odpravili smo se namreč na pot: od novega dela šole proti radomeljski pošti, kjer nas je pričakalo večje število gledalcev: mahali so nam najmlajši iz vrtcev Mlinček in Kekec ter starši in stari starši, ki so se ustavili ob poti prav z namenom, da si nas ogledajo od blizu in nas spodbujajo. Nekateri izmed njih so nam celo delili sladkarije za pusta hrusta, zaradi česar smo ustvarili čisto pravi prometni zamašek, a so nas vozniki mirno in brez hupanja počakali, da smo po polžje in previdno prečkali cesto. Največje zasluge za varno pustno pot so imeli radomeljski gasilci in upokojenci, ki se vsako leto prijazno odzovejo naši prošnji za pomoč pri varnosti v prometu. Hvala!

Pot smo nadaljevali levo proti Zlati kaplji, kjer nas je na parkirišču pričakala stojnica TD Radomlje in množica gledalcev. Z nami je prijazno poklepetala ga. Sonja Jerman iz KS Radomlje, ga. Ivanka Brodar pa nam je razdelila svoje slavne in slastne krofe, ki jih je samo za nas pekla celo noč! Hvala vam! Sledila je makadamsko-gozdna pot, čez most Kamniške Bistrice, kjer je bil kratek postanek za fotografiranje in zopet levo v naselje Homec ter nazaj proti šoli. Srečali smo tudi bivšo učiteljico Jelko Frelih, ki je bila pred leti med drugim zadolžena za pustne povorke na naši šoli. Hvala za navdih! Pogumno in razigrano smo nadaljevali pot, mahajoč mimoidočim.

Na koncu je bil na vrsti najbolj razigran del pustovanja, in sicer pustni program pred šolo, kjer smo se dodatno sprostili in razmigali: najprej smo se naučili del refrena znane pesmice o ptičjem strašilu, nato pa smo divje rajali ob poskočni glasbi, ki je trajala vse do odhoda na več kot zasluženo kosilo.

Pri izvedbi pustovanja so sodelovali in nam tako ali drugače pomagali: ga. ravnateljica Jasna Korbar in učiteljice Ana Marcijan, Manca Mihelčič in Katja Jenko, hišnik Matej Repanšek, tajnica Sabina Roglič, g. Peter Zvonc (TD Radomlje), ga. Sonja Jerman (KS Radomlje), ga. Ivanka Brodar (Ivankini krofi), ga. Monika Cerar (kamniške mažoretke), g. Janez Marčun in Grega Jerman (PGD Radomlje), g. Martin Capuder (radomeljski upokojenci), ga. Damjana Rode (vrtec Mlinček), ga. Jana Ljubi (vrtec Kekec), razredniki, učitelji in spremljevalci, občinstvo in naključni vozniki. Hvala vam za vaš prispevek pri praznovanju najbolj norčavega torka v celem letu.

Posebna zahvala gre vam, dragi starši, da ste priskrbeli tako pisane in raznovrstne maske, kostume in rekvizite, ter hvala iz srca vam, dragi učenci, učenke in učiteljice, da ste bili zopet pripravljeni z mano peti, noreti, plesati in skakati. Z roko v roki res nikoli nisi sam! Že odštevam do naslednjega leta! Se vidimo!

Avtor: Simona Jeran, vodja pustovanja OŠ Preserje pri Radomljah; Foto: Manca Mihelčič

Tagi