Bolezen potrebuje ljubezen. Babica Marica razmišlja drugače, poučna otroška knjiga o demenci

Srčnost in potrpežljivost Ane, vnukinje babice Marice, vas bo povabila v otroški svet, ki je večkrat prezrt in spregledan, ko se soočamo z boleznijo v družini. S pogovorom na otroku razumljiv in sprejemljiv način, osveščamo otroke in vplivamo na prepoznavnost in razumevanje demence v družbi.

V zgodbi avtorice Petre Boh so skrita pomembna vprašanja o starosti, bolezni, družini, prijateljstvu in ljubezni, ki nam daje moč in pogum, da se spoprimemo s spremembami, ki jih demenca prinaša v družino.

Otroci se zgledujejo po ravnanju odraslih. Preko videnega ravnanja se učijo o življenju, samozaupanju, skrbi, varnosti, empatiji in ljubezni do sočloveka ter pravilnem vedenju v medčloveških odnosih. V obnašanju staršev iščejo tudi pomiritev, stik, povezanost in vključenost v družino. Zato je tako zelo pomembno, da ste otroku na voljo, da mu omogočite iskren pogovor in varen prostor, da spregovori o svojih čustvih, ki jih doživlja ob demenci. Ponudite otroku možnost, da vas sprašuje in da se uči o demenci skupaj z vami.

Slikanica je izvrstno izhodišče za pogovore o spremembah v družini, bolezni, starosti in medsebojnem sodelovanju.

Nasveti, kako lahko vključite otroka v aktivno preživljanje skupnega časa z osebo z demenco:

  • risanje in barvanje,
  • vrtnarjenje, sajenje ali zalivanje rož,
  • gledanje risank ali filmov,
  • ustvarjanje z rokami (glina, zlaganje, lepljenje),
  • prebiranje pravljic, slikanic, branje knjig,
  • petje pesmi, ples, poslušanje glasbe,
  • ogledovanje starih fotografij in družinskih albumov,
  • igra spomina, domine, sestavljanke, zlaganje legokock.

Otroci so naša prihodnost, naši bodoči zdravniki, negovalci, policisti, socialni delavci… Navdahnimo jih z ljubeznijo. Naj sprejmejo vsa življenjska obdobja. Da bodo tudi v prihodnosti vse generacije ostale povezane. V solidarnosti in sodelovanju.

Več o poučni otroški knjigi o demenci najdete na spletni strani eDemenca.

Miha Ulčar; Foto: Petra Boh

 

Tagi