Otroci so se skupaj s super junakom Grinijem soočili s težavnim Smetolovajem

V Javnem komunalnem podjetju Prodnik se zavedajo, kako pomemben je skrben in odgovoren odnos prebivalcev do njihovega okolja, zato veliko pozornosti namenjajo ozaveščanju najmlajših, ki se vsako pomlad razveselijo obiska vesoljčka Grinija. Grini namreč vsako leto za mlajše učence pripravi zabavno in poučno nagradno igro, s katero otroke spodbuja k ločevanju odpadkov, varovanju vodnih virov in skrbi za okolje.

Letošnjo pomlad se je super junak Grini soočil s težavnim Smetolovajem, ki včasih malo ponagaja in razmetava naokoli smeti. V podjetju Prodnik so oblikovali poučno družabno igro, ki so prejeli vsi učenci 2. in 3. razredov osnovnih šol na območju občin Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče, z namenom, da jih na zabaven način spodbudimo k razmišljanju o pomenu ločevanja odpadkov, varovanja virov pitne vode in spoštljivega odnosa do okolja, v katerem živijo, skozi igro pa k razmišljanju o tej tako pomembni tematiki privabijo tudi svoje prijatelje, starše in ostale sorodnike.

Grini je med otroki že prava zvezda.

Otroci so ustvarili več kot 530 čudovitih Smetolovajev

Učence 2. in 3. razredov (skoraj 1500 otrok) so nato povabili, da narišejo Smetolovaja, kot si ga sami predstavljajo, in tako sodelujejo v nagradni igri. Izmed vseh prispelih izdelkov je tričlanska žirija izbrala najboljše tri in jih nagradila z družinskimi vstopnicami za obisk Muzeja iluzij.

Svojega Smetolovaja je ustvarilo več kot 500 otrok in določanje nagrajencev še zdaleč ni bila lahka naloga. A po dolgotrajnem tuhtanju se je žirija vendar morala odločiti. Zmagovalne risbice so ustrezale vsem kriterijem, ki jih je upoštevala žirija – kreativnost, sporočilnost in vtis. Vse tri zmagovalne risbice Smetolovaja prikazujejo kot pozitivni lik, ki vsake toliko podleže svoji temni strani falota. Še vedno pa je karakter, ki ga tako Grini kot otroci s svojim zgledom lahko vedno povlečejo na “svetlo” stran in ga naučijo pravilnega ravnanja z odpadki.

Nagrajeni Smetolovaji:

Aktivno sodelovanje vseh osnovnih šol

V Grinijevi nagradni igri so sodelovale prav vse osnovne šole na območju občin Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče. Največ Smetolovajev so ustvarili učenci OŠ Mengeš in OŠ Jurija Vege Moravče, glede na velikost šole oziroma število vpisanih učencev pa je največ delež prispevala POŠ Vrhpolje (podružnična šola OŠ Jurija Vege Moravče).

Smetarski kamion že krasi nova podoba z letošnjo zmagovalno šolo

Smetarski kamion tako že krasi nova podoba z letošnjo zmagovalno šolo, ki jo je Grini v teh dneh obiskal, da je učenkam in učencem čestital, se jim zahvalil za vse ustvarjene risbice in jim na ogled pripeljal na novo polepljen kamion. Otroci so se Grinija kot vedno zelo razveselili, obenem pa so bili zelo ponosni, da bo njihov trud s pomočjo smetarskega kamiona viden daleč naokoli.

Učenci POŠ Vrhpolje so se razveselili prihoda na novo polepljenega smetarskega kamiona in njihovega super junaka Grinija.

Poleg učencev, ki so se razveselili prihoda na novo polepljenega kamiona, zadovoljstva ni skrivala tudi vodja podružnične šole POŠ Vrhpolje Tanja Apšner, prof RP., ki je dejala, da jih veseli, da so postali »novi-stari« zmagovalci Grinijeve nagradne igre in da bodo za nagrado še eno leto krasili smetarski kamion: »Res smo grinastično ponosni. Grinija imajo naši učenci in učenke zelo radi in vselej z navdušenjem sprejmejo njegove novitete. Smo majhna šola, a vsi skupaj v njej se trudimo in skupaj skrbimo, da naša šola družno postaja zakladnica znanja, tudi s področja varovanja okolja. Grini nam v veliki meri skozi igro in zgodbe pomaga misliti »zeleno«. Hvala mu za to! To je le eden izmed mnogih načinov, kako otrokom razložiti, da to kar naredijo danes dobrega za naravo, se jim bo zagotovo obrestovalo v prihodnosti.«

Ob zaključku nagradne igre pa zadovoljstva niso skrivali tudi v Javnem komunalnem podjetju Prodnik, ki so dejali, da so ponosni in veseli, da so v Grinijevi ozaveščevalni akciji zelo aktivno sodelovale vse osnovne šole na območju občin Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče: »Vsem, ki so oddali svojega Smetolovaja, se iskreno zahvaljujemo za trud in sodelovanje. Prav tako tudi staršem, učiteljicam in učiteljem, ki so otroke v tako velikem številu spodbudili k risanju Smetolovaja, saj tako skupaj med otroki krepimo zavest o pomenu varovanja okolja in skrbi za čisto pitno vodo. In seveda – čestitamo novim starim zmagovalcem- učenkam in učencem POŠ Vrhpolje. Z veseljem ugotavljamo, da je Grini med otroki že prava zvezda, ki pozitivno vpliva na njihov odnos do okolja. Zato se skupaj z Grinijem že veselimo prihodnjih projektov.«

Avtor: Miha Ulčar

Komentarji uporabnikov
Tagi