OŠ Roje – Planetu Zemlja prijazna šola

V petek 21.4.2017, dan pred svetovnim dnevom Zemlje se je na Gospodarskem razstavišču s slavnostno podelitvijo priznanj zaključili 7. vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna šola, v okviru katerega poteka več projektov, ki pripomorejo k ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijajo zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave.

Tudi letos so učenci OŠ Roje skupaj z mentoricami sodelovali v več projektih. Pri projektu Food revolution so se z gospo Tanjo Gobec, predsednico društva Skrinja in svetovalko za zdravo otroško prehrano, spoznavali s prvinsko hrano, domačo pripravo hrane, pomenom kuhanja, pastmi že pripravljene hrane, možnostmi kuhanja iz ostankov ter pomenom uporabe lokalno pridelane hrane. Pri projektu Eko beri so prebirali knjige z ekološko tematiko. Preko ustvarjalno izobraževalnega projekta Šolska torba da te kap so skupaj z zunanjo izvajalko iz starega tekstila, ki bi ga sicer zavrgli, izdelali unikatne torbe. Pri raziskovalnem projektu Zemljo so nam posodili otroci so sodelovali učenci tretje triade, kjer so skozi raziskovanje lokalnega okolja nominirali najboljše, ki s svojim zgledom in dejanji prispevajo k boljši kvaliteti bivanja v lokalnem okolju. Tokrat so nominirali zaposlene na OŠ Roje. Vsi zaposleni na naši šoli namreč pomagajo pri skrbi za okolje, vzpodbujajo učence, da skrbijo za šolski eko vrt, jim pomagajo pri izdelavi marmelad in sirupov iz pridelanih ali v lokalnem okolju nabranih sadežev oziroma rastlin, jih spodbujajo, da na zeliščnem vrtu pridelajo najrazličnejša zelišča, ki jih nato posušijo ter lično shranijo v papirnate vrečke. Zaposleni učencem pomagajo pri izdelavi dišečih mošnjičkov, ki odišavijo prostor in odganjajo mole, pa tudi pri izdelavi majhnih sivkinih punčk in šopkov. Z obdelovanjem šolskega vrta, sadovnjaka, grmičevja in jagodičevja ter izdelovanjem eko izdelkov se učenci pripravljajo na samostojno življenje, pridelovanje lastne hrane in poklice, saj veliko naših učencev šolanje nadaljuje v dvoletnih programih na biotehniškem izobraževalnem centru v Ljubljani. Naše eko izdelke nato učenci in zaposleni predstavljajo na tržnici, šolskih razstavah, jih podarjajo gostom, ki obiščejo našo šolo, po naročilu pa pripravijo tudi poslovna darila v obliki zabojčkov z eko izdelki, ter na ta način predstavijo našo šolo in pridobijo sredstva za šolski sklad iz katerega se plačujejo malice, kosila, izleti in šole v naravi za socialno ogrožene učence na šoli. Na ta način so vsi delavci šole učencem dober zgled skrbnega ravnanja z okoljem. 

Naš trud tudi na tokratni podelitvi prireditvi ni bil spregledan, zaradi sodelovanja v številnih projektih smo si znova pridobili naziv Planetu Zemlja prijazna šola, pri projektu Zemljo so nam posodili otroci pa smo dobili priznanje in nagrado za najboljšo nominacijo v kategoriji najbolj aktivna šola. Dogodek je spremljal tudi Eko bazar, kjer so se naši učenci zabavali, fotografirali z maskotami in se sladkali z dobrotami. 

Darja Gruden, mentorica projekta Zemljo so nam posodili otroci na OŠ Roje

Tagi